Fredag 21 Jan
Stockholm

"Gustafsson skriver historia"

MMA-fajtern Alexander Gustafsson har vunnit 11 av sina 12 matcher.
MMA-fajtern Alexander Gustafsson har vunnit 11 av sina 12 matcher. Foto: Keith Gustafsson/Nyheter24/keithgustafsson.com

KRÖNIKA. Alexander Gustafsson är bara 24 år gammal. Men den 6 augusti går han den största match en svensk någonsin har gått.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Måndagskrönikor

Från och med i dag kommer jag att skriva krönikor på måndagar om aktuella ämnen som intresserar mig.

Man kan även läsa mina tankar om kampsport, media och annat på Twitter som @borgudd.

UFC 134 i Wells Fargo Center i Philadelphia kommer en ung man från Arboga på kvällen den 6 augusti att gå sin hittills största match i karriären. Ska man vara ärlig är det faktiskt den största MMA-matchen en svensk någonsin har gått.

Mannen i fråga är självklart Alexander Gustafsson och för motståndet står den döve stjärnan Matt Hamill som tillhört UFC sedan 2006 och var en av deltagarna i den andra säsongen av The Ultimate Fighter.

Hamill råkar också ha gått matcher mot stjärnor som Rich Franklin, Quinton "Rampage" Jackson, Jon Jones och Tito Ortiz. Dessutom har hans liv skildrats i filmen "Hamill" som hade premiär i höstas.

Så sent som i maj gick Hamill en huvudmatch på en gala i Las Vegas, en match som hade kunnat resultera i en titelmatch. Men nu blev det förlust och istället en match mot en för de flesta amerikaner okänd svensk med ett konstigt efternamn.

För Hamill är det en match där han egentligen har mer att förlora än vad han kan vinna. För Gustafsson är läget helt annorlunda. En vinst betyder att han placerar sig bland viktklassens bästa, en position som en svensk MMA-fajter aldrig tidigare haft i världens bästa organisation.

Gustafsson är inte den förste svensken i UFC. Både Per Eklund och David Bielkheden var där före. Den sistnämnde har också gått en match i den avsomnade japanska jätteorganisationen PRIDE.

Tidigare var också Omar Bouiche en uppskattat stjärna i Pancrase under den andra halvan av 1990-talet. Men då låg sporten i sin linda och var inte i närheten av att vara lika tuff och utbredd som i dag.

Kanske är Gustafsson redan där men med en seger över Hamill, vilket blir hans fjärde på fem försök i UFC, placerar sig Gustafsson definitivt som den bästa MMA-fajtern någonsin i Sverige. Och det innan han fyllt 25.

Det säger kanske lika mycket om hur ung MMA är som sport i Sverige som om hur bra Gustafsson är. Men klart är att han har oerhört stor potential med sina 11 segrar på 12 matcher där endast en av matcherna gått tiden ut.

Kanske kan också hans personliga framgång visa sig betydelsefull för MMA som sport i Sverige. Det behövs nämligen internationella stjärnor för att en sport ska bli riktigt intressant i medias ögon och det får också intresset att öka från sponsorer och på sikt också vanligt folk.

Man kan alltså säga att det står mer på spel än Gustafssons vinstsvit i buren den 6 augusti. Men jag tror att för Gustafsson handlar det bara om att vinna, han hatar helt enkelt att förlora och struntar i allt det andra. Och det är kanske förutsättningen för att det också ska bli en lyckad match med svenska ögon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela