Nanne Bergstrand gillar sina sydamerikaner.
1 av 4
Nanne Bergstrand gillar sina sydamerikaner. - Foto: PAUL MADEJ/SCANPIX
En av lagets brassar, Daniel Sobralense, kramas om.
2 av 4
En av lagets brassar, Daniel Sobralense, kramas om. - Foto: PAUL MADEJ/SCANPIX
Måns Söderqvist är en av talangerna som har fått mycket speltid. Fyra fjuttiga inhopp.
3 av 4
Måns Söderqvist är en av talangerna som har fått mycket speltid. Fyra fjuttiga inhopp. - Foto: PAUL MADEJ/SCANPIX
De brasilianska lirarna dominerar i Kalmar.
4 av 4
De brasilianska lirarna dominerar i Kalmar. - Foto: PAUL MADEJ/SCANPIX

Samba-Kalmar ratar egna talangerna

Bara tre av nio talanger har fått en minimal chans att visa upp sig.


Kalmars brassar

Daniel "Sobralense" Lopes Silva: Kom till Kalmar från brasilianska Fortaleza. Har gjort 18 mål på 83 allsvenska matcher.

Daniel Mendes: Brassen kom till klubben från Botafogo redan 2003. Då lirade laget i Superettan, men det hindrade inte honom från att göra stor succé och ösa in 14 mål på 26 matcher.

Lämnade redan efter en säsong innan han återvände 2009. Sedan dess har han gjort 20 mål på 68 matcher.

Ricardo Santos: Anfallaren värvades från Boavista 2007 för att göra mål. Men särskilt många har det inte blivit för 24-åringen, som mest har lånats ut. 20 baljor på 69 drabbningar har det blivit.

Marcel Silva Sacramento: Ytterligare en brasiliansk anfallare. Värvades från Ceara Esporte Clube 2008, men lånades ut han också. Den här säsongen har han fått lira i elva matcher - och inte gjort ett enda mål.

Pedro Henriques: Den allra senaste brassen som ansluter när fönstret öppnar i sommar. Han har skrivit på ett halvårskontrakt med klubben, som kan förlänga med honom om de vill efter säsongen.

Han kommer senast från brasilianska serie D.

KALMAR. Det är tufft att vara ung talang i Kalmar FF nuförtiden. På måndagen gjorde klubben klart med anfallaren Pedro Henrique - lagets femte brasilianare. En värvning som bara gör det tuffare för bland andra Måns Söderqvist.

– Det är klart att de unga vill spela, säger den 19-årige kreatören till Nyheter24.

Det finns nio lirare som är födda under 90-talet i årets trupp. Av dessa är det endast högerbacken Mattias Johansson som har slagit sig in i laget ordentligt, medan resten antingen har fått några enstaka spelminuter eller ingenting alls.

Trots det tycker sportchefen Svante Samuelsson att de egna produkterna får speltiden de förtjänar.

– Självklart är det alltid roligt när unga talanger kommer, men vi har en trupp där konkurrensen är väldigt tuff. Sedan är dessutom dessa spelare väldigt unga, och det tar ett tag för dem att etablera sig i allsvenskan. Det är en process, säger han till Nyheter24.

Spelarna ni värvar - måste de vara från Brasilien?

– Nej, men vi fick en möjlighet att ta honom nu. Sedan återstår det ju att se hur Nanne Bergstrand väljer att ställa upp laget, säger han.

Förutom brassen har laget två unga talanger från Zimbabwe på provspel. På tisdagen gjorde dessutom klubben klart med Mattias Moström, som ansluter från norska Molde efter den pågående säsongen.

– Det är klart att de unga vill spela. Men jag vet inte om de är besvikna, det är svårt för mig att säga om det är rätt eller fel att värva brassar. Som sagt, alla vill lira och då måste man jobba på bra, säger Söderqvist, som är en av de som har fått smaka på hetluften.

– Det går bra för mig. Jag tycker att jag har utvecklats mycket den här säsongen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

3 timmar sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

3 timmar sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.