Måndag 17 Jan
Stockholm

"En svensk stjärna är född"

KRÖNIKA. Alexander Gustafsson presenterade sig för de amerikanska fansen på UFC 133. Till och med mästaren blev imponerad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Måndagskrönikan

Varje måndag skriver jag krönikor om aktuella ämnen som intresserar mig.

18 juli - "Gustafsson skriver historia"

25 juli - "Jag älskar tråkiga matcher"

1 augusti - "När hjältar faller"

Man kan även läsa mina tankar om kampsport, media och annat på Twitter som @borgudd.

Det går inte att göra en annan måndagskrönika än en hyllning till Alexander Gustafsson och hans imponerande seger över stjärnan Matt Hamill i Wells Fargo Center i Philadelphia natten till söndag svensk tid.

Kanske inte mest för att Gustafsson vann i stor stil utan istället är det reaktionerna efteråt som är det intressanta.

I Sverige har vi länge trott på Gustafsson men i staterna har man varit betydligt mer svårsåld. Men efter helgens seger har skriverierna enhälligt hyllat den blonde svensken.

Visst hade flera stora sajter Gustafsson som favorit även före matchen och oddsen på svensken var bra. Men det kändes mer som att det kom sig av att Hamills prestation mot Quinton Jackson var allt annat än bra.

Men redan under själva matchen började berömmet att hagla och först var mästaren Jon Jones.

"Är han bara 24!? Vi kommer att mötas någon dag", skrev Jones på Twitter.

Den ende som inte verkade särskilt sugen på att berömma Gustafsson till att börja med var dock Joe Rogan som en bit in i den andra ronden kallade matchen för "en mardröm att döma" och "ganska händelsefattig".

Men efter 3.41 i rond två var matchen avslutad och hyllningskören satte igång på allvar.

Bland annat började den etablerade sajten bloodyelbow.com att spekulera i om Gustafsson inte har vad som krävs för att bli bäst.

"Grabben är framtiden i 93 kilo. Folk snackar om Jon Jones och Phil Davis. Gustafsson har de fysiska verktygen till att bli en fantastisk lätt tungviktare när han växer i sin kropp", skriver de.

Hos ESPN är man inne på samma spår och skriver att Gustafsson visade upp en glimt av organisationens framtid. Dessutom slår de fast att Rich Franklin var smart som inte accepterade en match mot 24-åringen då han troligen hade förlorat.

"Alexander Gustafsson är definitivt en framtida titelutmanare i lätt tungvikt", skriver fiveouncesofpain.com.

Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst. Men kontentan är att i princip alla stora sajter hyllar Gustafsson för hans insats och många ser honom alltså som en framtida utmanare om titeln.

Självklart är det allra viktigaste att vinna sina matcher. Men i en bransch där marknadsvärde är minst lika viktigt för att du ska få de stora matcherna kunde inte Gustafssons första match på amerikansk mark varit mer lyckad. Nu vet betydligt fler vem den blonda svensken är och det öppnar automatiskt fler dörrar. Det blir till exempel betydligt svårare för Franklin att tacka nej till en match igen.

Oavsett vem det blir härnäst för Gustafsson är jag är säker på att UFC 133 var sista gången vi fick se honom på ett underkort på väldigt länge. Nu har vi för första gången en svensk stjärna i världens största organisation.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
Gustafsson segrade
Senaste nytt

Regeringen lättar på publikrestriktionerna

Publicerades: 1 timme sedan

Wålemark till Feyenoord i rekordaffär

Publicerades: 1 timme sedan

Allt om Nils van der Poel: Längden, pengarna och familjen

Publicerades: 1 timme sedan

Gula kort från gruppspelet stryks till play off

Publicerades: 1 timme sedan

tennis-Australian Open

Publicerades: 1 timme sedan

Fotboll-Landskamp, herrar

Publicerades: 1 timme sedan