- Foto: Isaac Brekken

“Diaz är både en guldgruva och en tickande bomb”

KRÖNIKA. Nick Diaz får nu en andra chans på bältet men han måste lära sig att följa reglerna, åtminstone en del av dem.


Måndagskrönikan

Varje måndag skriver jag krönikor om aktuella ämnen som intresserar mig.

Man kan även läsa mina tankar om kampsport, media och annat på Twitter som @borgudd.

UFC 137 skulle ha blivit Nick Diaz största match i karriären. Efter fem års frånvaro var han åter tillbaka i UFC och motståndare skulle vara ingen mindre än mästaren Georges St. Pierre.

Men då den egensinnige Diaz lyckades med konststycket att missa två presskonferenser och göra sig okontaktbar inför matchen fick Dana White nog och plockade bort 28-åringen.

Natten till söndag gick han trots allt match och vann över BJ Penn på ett sätt som få lyckats med. Det hade kunnat vara över där men i stället för att prata om matchen valde Diaz att förolämpa St. Pierre.

“Jag tror inte att han är skadad, jag tror att han är rädd”, sa Diaz direkt efter matchen med mästaren sittandes i publiken.

Och uttalandet verkar ha satt snurr på arbetet bakom kulisserna. För på presskonferensen meddelade White att han på nytt bokat ett möte mellan mästaren och Diaz och att han aldrig sett St. Pierre så upprörd tidigare.

Diaz har alltså på nytt skaffat sig en titelmatch och den tilltänkte utmanaren, Carlos Condit, får snällt vänta igen.

Titelmatchen väntas gå i februari under Super Bowl-helgen och kan sluta med ekonomisk succé för UFC som haft svårt att nå riktigt höga tittarsiffror på senare tid. En polariserande Diaz och en upprörd mästare är precis vad som behövs för att sälja in galan.

Frågan är bara hur UFC ska hantera Diaz som gjort sig känd för att göra och säga precis vad han vill. MMA handlar precis som proffsboxning mycket om showen och där är Diaz en mästare.

Det är helt enkelt omöjligt att inte ha en åsikt om mannen från Stockton som springer triathlon på fritiden och gärna röker en joint. Men det finns vissa spelregler man måste hålla sig till. Man måste till exempel dyka upp på presskonferenser. Den läxan får vi hoppas att Diaz har lärt sig, annars kan UFC på nytt hamna i en pinsam situation.

Problemet är bara att Diaz troligen inte låter någon lära honom något.

Till skillnad från fajters som Chael Sonnen, som alltid skapar uppståndelse genom sina uttalanden, tror jag inte att Diaz har en medveten strategi. Sonnen är en intelligent man som har byggt upp sitt varumärke genom att vara en skurk, Diaz är bara sig själv.

Just därför är han också så otroligt fascinerande. Det kan göra honom till världens största fajter, men det kan också göra honom omöjlig att marknadsföra. Och det enda som är säkert är att ingen förutom Diaz själv vet hur det kommer att gå.

Därför kommer också intresset inför matchen mot St. Pierre att vara rekordstort.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/
MMA
/
/
/
UFC