- Foto: Isaac Brekken

“Diaz är både en guldgruva och en tickande bomb”

KRÖNIKA. Nick Diaz får nu en andra chans på bältet men han måste lära sig att följa reglerna, åtminstone en del av dem.


Måndagskrönikan

Varje måndag skriver jag krönikor om aktuella ämnen som intresserar mig.

Man kan även läsa mina tankar om kampsport, media och annat på Twitter som @borgudd.

UFC 137 skulle ha blivit Nick Diaz största match i karriären. Efter fem års frånvaro var han åter tillbaka i UFC och motståndare skulle vara ingen mindre än mästaren Georges St. Pierre.

Men då den egensinnige Diaz lyckades med konststycket att missa två presskonferenser och göra sig okontaktbar inför matchen fick Dana White nog och plockade bort 28-åringen.

Natten till söndag gick han trots allt match och vann över BJ Penn på ett sätt som få lyckats med. Det hade kunnat vara över där men i stället för att prata om matchen valde Diaz att förolämpa St. Pierre.

“Jag tror inte att han är skadad, jag tror att han är rädd”, sa Diaz direkt efter matchen med mästaren sittandes i publiken.

Och uttalandet verkar ha satt snurr på arbetet bakom kulisserna. För på presskonferensen meddelade White att han på nytt bokat ett möte mellan mästaren och Diaz och att han aldrig sett St. Pierre så upprörd tidigare.

Diaz har alltså på nytt skaffat sig en titelmatch och den tilltänkte utmanaren, Carlos Condit, får snällt vänta igen.

Titelmatchen väntas gå i februari under Super Bowl-helgen och kan sluta med ekonomisk succé för UFC som haft svårt att nå riktigt höga tittarsiffror på senare tid. En polariserande Diaz och en upprörd mästare är precis vad som behövs för att sälja in galan.

Frågan är bara hur UFC ska hantera Diaz som gjort sig känd för att göra och säga precis vad han vill. MMA handlar precis som proffsboxning mycket om showen och där är Diaz en mästare.

Det är helt enkelt omöjligt att inte ha en åsikt om mannen från Stockton som springer triathlon på fritiden och gärna röker en joint. Men det finns vissa spelregler man måste hålla sig till. Man måste till exempel dyka upp på presskonferenser. Den läxan får vi hoppas att Diaz har lärt sig, annars kan UFC på nytt hamna i en pinsam situation.

Problemet är bara att Diaz troligen inte låter någon lära honom något.

Till skillnad från fajters som Chael Sonnen, som alltid skapar uppståndelse genom sina uttalanden, tror jag inte att Diaz har en medveten strategi. Sonnen är en intelligent man som har byggt upp sitt varumärke genom att vara en skurk, Diaz är bara sig själv.

Just därför är han också så otroligt fascinerande. Det kan göra honom till världens största fajter, men det kan också göra honom omöjlig att marknadsföra. Och det enda som är säkert är att ingen förutom Diaz själv vet hur det kommer att gå.

Därför kommer också intresset inför matchen mot St. Pierre att vara rekordstort.

/
/
/
/
/
MMA
/
/
/
UFC
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nylander mystiskt borta i slutspelet

idag 02:02

Serie A: Inter säkrade titeln i Milanoderbyt

igår 22:48
Frågan var inte om utan när Inter skulle säkra klubbens 20:e ligaseger. Tillfället valdes med utsökt känsla. Hemma på ett fullsatt San Siro mot främsta rivalen Milan. Inter vann med 2–1.

Rögle kvitterar i SM-finalserien – Pudas skadad

igår 21:44
Rögles backbjässe Lian Bichsel såg till att utjämna SM-serien i ishockey med matchens enda mål. För Skellefteå blev det en dubbel förlust. Lagkaptenen Jonathan Pudas kan bli borta resten av finalserien efter en huvudskada.

Golfens dominanter vann igen: "Galna veckor"

igår 21:40
Vem kan stoppa Nelly Korda och Scottie Scheffler? Golfvärldens giganter fortsätter sin totala dominans – och har på kort tid "snuvat" Sverige på två majortitlar.

Kalmars första seger – drömmål av Skrabb

igår 21:16
Kalmar FF är ett vinnande allsvenskt lag igen efter tre inledande förluster. Traditionens makt är uppenbarligen stor. För tredje året i rad vann klubben mot Elfsborg på Borås arena. Den här gången med 2–1 – tack vare Simon Skrabbs drömmål. Den sitter bra, det får man säga, säger matchvinnaren.

Fixade poäng med sena drömträffen

igår 21:14
Topptippade Linköping och Häcken delade på poängen efter att Linköpings Michelle De Jongh fått drömträff i sista minuten i det damallsvenska mötet. Det kändes jävligt bra, säger De Jongh.