Men han går inte på så många matcher.
1 av 3
Men han går inte på så många matcher. - Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
Anton Abele håller på Djurgården.
2 av 3
Anton Abele håller på Djurgården. - Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
Den unge politikern är blårandig.
3 av 3
Den unge politikern är blårandig. - Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Kändissupportern: "Dricka öl och äta korv - det är svensk fotboll"

Det finns bara en klubb i Anton Abeles hjärta.


Vem är Anton Abele?

2007 skapade Anton Abele (M) Facebook-gruppen "Bevara oss från gatuvåldet" i samband med dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani. Den 19 oktober blev Abele (M) ersättare för riksdagsledamoten HG Wessberg (M) - och blev därmed den yngste svenske riksdagsledamoten någonsin.

Men när han inte engagerar sig inom samhällsfrågor, är det bara Djurgården som gäller för den 19-årige politikern.

– Jag håller på Djurgården och det har jag alltid gjort. Men jag går på alldeles för lite på fotboll än vad jag hade velat. Jag håller i alla fall på dem och jag tycker att det är lika kul varje gång det är match - oavsett sport, säger han till Nyheter24.

STOCKHOLM. Med endast ett stenkast att gå från sin bostad till hemmaborgen Stadion, borde det vara enkelt för Anton Abele (M) att förbättra Djurgårdens svajande publiksiffror. Men det är alltför sällan som den 19-årige jättetalangen inom svensk politik klär sig i de blåguldröda kläderna för att heja blåränderna från Sofia-läktaren.

– Självklart har man tid, det gäller bara att planera. Men det är alltid någonting som dyker upp när det är match. Jag bor hyfsat nära Stadion, så man hör och ser när det är match. Sedan blir man alltid lika arg när man inte har köpt en biljett. Men jag brukar alltid följa dem i efterhand, säger han till Nyheter24.

Abeles starka kärlek till den blårandiga klubben väcktes redan i unga åldrar. När han var två år gammal flyttade hans familj till Belgien och när han sedan återvände hem till Stockholm som tioåring, så var det bara ett lag som gällde.

– Jag fick väldigt många fotbollsintresserade vänner när jag återvände hem. Då var det DIF som gällde, på det sättet blev Djurgården naturligt för mig, berättar han.

"Bra med några steg tillbaka"

Det är tunga tider som gäller för alla djurgårdare. Varken fotbollslaget eller hockeylaget har imponerat, samtidigt som färre och färre tar sig till läktarna för att kolla när Djurgården försöker kriga till sig några poäng.

– Jag var och kollade på hockey i måndags (0-5-förlust mot AIK reds anm.), då gick det inte så bra för Djurgården. Det ser inte heller så bra ut om man kollar på tabellen och det är väldigt trist, säger Abele och fortsätter:

– Jag brukar vara väldigt nytänkande, men på den här frågan hade det varit väldigt kul om man kunde backa tillbaka några steg till tiden då Djurgården alltid var etta.

Vart satt du i måndagsmatchen?

– Jag stod inte på klacken, men jag följde matchen med en annan riksdagsledamot, Caroline Szyber (KD). Eftersom man nu har börjat ta betalt för polisinsatser vid matcher, så var vi där och följde utvecklingen, säger Abele.

Vad tyckte du då?

– Jag tycker att det är en intressant utveckling som har skett och jag följer den väldigt noga. Jag säger som Caroline säger: Jag tror alltid att vi måste se över de förändringar som vi gör, så att det verkligen blir det resultatet som vi vill ha. Det är väldigt viktigt att vi gör det, så att det inte blir fel.

"Varje DIF-match är mitt finaste minne"

Det är dock ingen nostalgisk Abele som Nyheter24 når. Den unge politikern värderar inte guldåren i början av 2000-talet som de finaste minnena.

– Nej, men jag tycker att varje match på Stadion en varm sommareftermiddag och med bra liv är fantastiskt. Jag har stått både på klacken och familjeläktaren och det är lika kul oavsett vart man står, speciellt om det är på hemmaarenan, säger han.

Har du ett värsta minne då?

– Det är nog måndagsmatchen. Det var väldigt synd att vi inte kunde göra bättre än så. Men det är bara att rycka upp sig och köra igen, det har jag lärt mig flera gånger.

Hur är du som supporter? Blir du galen eller lugn när det går dåligt?

– Jag är nog ganska lugn. Det är alltid kul att kunna gå med vänner, jag har några som är väldigt duktiga på fotboll och som kan analysera saker och ting. Jag är där och tycker bara att det är en fantastisk folkfest. Det är det fotboll ska vara. Man ska kunna gå dit, ta en öl, äta en korv - för mig är det svensk fotboll. Det är verkligen en tradition och en folkfest. Ingenting annat, säger Abele.

/
Dif
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.