- Foto: Dan Hansson/Svd/SCANPIX

"Kampsport borde vara för alla"

I förra veckan valde två kampsportare att öppet prata om sin homosexualitet. De är alldeles för ensamma.


Måndagskrönikan

Varje måndag skriver jag krönikor om aktuella ämnen som intresserar mig. Alla tidigare krönikor finns här.

Man kan även läsa mina tankar om kampsport, media och annat på Twitter som @borgudd.

Först var det den anonyme MMA-fajtern som berättade för kimura.se om hur han inte vågar komma ut av rädsla för de utbredda fördomar som han upplever finns inom sporten. Sedan valde Helena Hugosson, bloggare hos budokampsport.se, att berätta om sin homosexualitet.

Det var två väldigt viktiga beslut men tyvärr är de väldigt ensamma.

Det finns självklart massvis av kampsportare i landet som precis som de här två är HBT-personer, men som i stället väljer att inte vara öppna med det. Så ser det också ut inom flera andra idrotter, till exempel blev Anton Hysén den första homosexuella herrfotbollspelaren på elitnivå i Sverige som kom ut tidigare i år. Men det gör inte situationen inom kampsporten mindre allvarlig.

Anledningen till att de första personerna kommer ut år 2011 är antagligen till stor del den hårda jargong och machoattityd som trots allt finns på många klubbar runt om i Sverige. En miljö som uppenbarligen inte lämnar något utrymme för de som är annorlunda.

Men det skulle kunna vara tvärt om.

Många kampsporter är rent av intima sporter. Man tillbringar timme efter timme brottandes, sparkades eller boxandes med varandra och under varje sparringpass måste man lita blint på de man sparras med. Allt de här skapar nära vänskapsband mellan träningskompisar.

Däremot verkar det alltså inte skapa någon större tolerans för de som är annorlunda.

Och det gör mig rent ut sagt förbannat. Kampsport ska vara en plats för alla. Inom japanska kampsporter är budoanda, det vill säga ömsesidig respekt, något man lär sig från början. Jag hade hoppats att lite av det även skulle finnas inom de mer moderna kampsporterna men uppenbarligen är det inte så, i alla fall inte ännu.

Förhoppningsvis kommer nu många klubbar i landet nu ta upp de här frågorna. Ska det bli någon skillnad krävs det ordentliga åtgärder och att frågan tas på allvar. Då har kampsporten chansen att bli ett föredöme för andra sporter. Men jag är inte helt övertygad om att tillräckligt många är beredda att ta den kampen ännu, för det kommer att krävas mycket.

Men jag hoppas självklart att jag har fel. Det borde inte spela någon roll vilken sexuell läggning den man brottas med har.

/
HBT
/
/
/
/
MMA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rolfö petade Barcelona till semifinal

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

3 timmar sedan
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.