Onsdag 23 Jun
Stockholm

Krönika: "Vart går gränsen för SvFF?"

"Är ett brott alltid ett brott?"
"Är ett brott alltid ett brott?". Foto: Oskar Norrman

Hur hade SvFF agerat om den dömde hustrumisshandlaren hade hetat Zlatan Ibrahimovic?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det kan ju tyckas aningen märkligt att en sådan stor och ärofylld organisation som Svenska Fotbollförbundet inte, sedan tidigare, har någon policy i hur man ska agera när landslagsspelare döms för brott.

Nu verkar den policyn helt plötsligt existera och mannen som får sota för det heter Alexander Gerndt. Om den mannen hetat Olof Mellberg, Zlatan Ibrahimovic eller Sebastian Larsson så är åtminstone jag väldigt spänd på hur policyn hade utformats. Men det kanske bara är jag?

Det hela borde vara väldigt enkelt. Begår man och döms man för ett brott så är man helt enkelt inte välkommen till landslaget. Men hur länge? Ett halvår, ett år eller livstid?

Dessutom, är ett brott ett brott? Stängs man av om man snattar kakor på Ica? Får man inte lira i blågult om man döms till villkorligt för, säg ringa misshandel då man kanske lappat till någon dåre som attackerat frugan på någon krog?

Vart går gränsen för Svenska Fotbollförbundet? Nu tar jag inte Alexander i försvar på något sätt, hans handlingar ska givetvis förkastas men jag ställer mig dock frågan om hur mycket man som person ska straffas?

Finns det en skala relaterat till brottets art eller är ett brott alltid ett brott? Är man rökt som svensk landslagsman i fotboll oavsett, eller?

***

På andra sidan pågår tidernas kanske mest meningslösa fotbollsturnering just nu, VM för klubblag. Eller VM och VM, Barcelona åker dit och spelar två matcher och tar hem hela skiten.

Nämnde jag att turneringen nästan alltid är i Japan? Nu gjorde jag det. Tidsskillnad innebär att vi ”fotbollstokiga” européer får kolla matcherna lagom till frukostkaffet – om vi nu intresserar oss för detta Fifa-styrda jippo?

Lägg ner turneringen eller flytta spektaklet till Sydamerika i stället, en av få - om inte den enda - kontinent som faktiskt brinner för turneringen.

Barça, som för övrigt fick David Villa skadad i och med semifinalvinsten mot ruskigt starka och erkänt skickliga Al-Sadd… Någonting säger mig att katalanerna inte ansåg den skadan på sin stjärnanfallare värd mödan att plocka hem pokalen.

***

Nu kom jag faktiskt på en turnering som på den tiden kändes ännu mer meningslös än VM för klubblag. Minns ni gamla hederliga Intertoto-cupen? AIK fick spela fem, sex matcher mot exotiska lag från Vitryssland och Makedonien för att kanske, sexton omgångar senare belönas med en kvalplats till UEFA-cupen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela