Onsdag 17 Aug
Stockholm

Oldsberg: "Nu kanske Zlatan är större än Torbjörn"

När nya Gamla Ullevi skulle invigas var Oldsberg givetvis på plats och höll tal.
1 av 4
När nya Gamla Ullevi skulle invigas var Oldsberg givetvis på plats och höll tal. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX /
Annars har Oldsberg mest setts med radarpartnern Björn Hellberg, bland annat under 23 år med "På spåret".
2 av 4
Annars har Oldsberg mest setts med radarpartnern Björn Hellberg, bland annat under 23 år med "På spåret". Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Tevelegendaren Ingvar Oldsbergs hjärta klappar för IFK Göteborg - bästa minnet är Uefacupsegern 1982.
3 av 4
Tevelegendaren Ingvar Oldsbergs hjärta klappar för IFK Göteborg - bästa minnet är Uefacupsegern 1982. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Han fick då också träffa en av sina idoler - Bertil "Bebben" Johansson.
4 av 4
Han fick då också träffa en av sina idoler - Bertil "Bebben" Johansson. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

KÄNDISSUPPORTERN. Givetvis finns det inget annat lag än IFK Göteborg för den folkkäre programledaren Ingvar Oldsberg. Nu berättar han om kärleken till "Blåvitt".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ingvar Oldsberg

Född: 31 mars, 1945.

Från: Göteborg.

Känd som: Programledare, sportjournalist och fotbollskommentator. Har gjort program som "Tipsextra", "På spåret", "Här är ditt liv" och "Vem kan slå Filip och Fredrik".

Aktuell: Syntes senast i rutan i TV4 med tävlingsprogrammet "Slaget om Sverige".

Favoritspelare i Göteborg under alla år: Torbjörn Nilsson och Bertil "Bebben" Johansson.

GÖTEBORG. Programledarveteranen och före detta sportjournalisten Ingvar Oldsberg har bara ett lag närmast hjärtat - IFK Göteborg. Men för honom är spelet viktigare än poängen, även i dessa dagar av knaper poängskörd i allsvenskan.

– Jag är nog en sådan som vill se Blåvitt spela ett mer elegant än ett tråkigt spel. Jag ser de hellre förlora men att de spelar bra fotboll, än att de vinner på ett tråkigt sätt, säger han till Nyheter24.

I 23 år ledde han succén "På spåret" på SVT - men hjärtat har klappat blått och vitt mycket längre än så.

– Det är någonting som jag är född med och som jag har haft sedan barnsben. Men det började kanske med att min far var chef på ett ritkontor. En av de anställda var Bengt "Fölet" Berndtsson, en landslagsman med många landskamper, säger Oldsberg och fortsätter:

– Så Blåvitt har jag alltid haft med mig hela tiden. Sen blev det stort under 1970- och 80-talet med Torbjörn Nilsson - en av de största svenska spelare genom tiderna. Nu kanske Zlatan är större i och för sig.

Bästa minnet självklart

Ingvar Oldsberg minns gärna tillbaka till tiden då "Blåvitt" var störst i Europa. År 1982 slog de Hamburg i Uefacupfinalen. Från det första mötet på Ullevi minns han särskilt en händelse.

– Jag står och intervjuar den dåvarande statsministern Thorbjörn Fälldin. Då frågar jag: "Hur känns det för statsministern att med sviktande opinionssiffror stå här och höra 50 000 människor vråla 'Torbjörn! Torbjörn! Torbjörn'?" Då svarade han "Det är inte mig de menar", och sedan gick han sin väg, säger Oldsberg med ett skratt.

Men i år ser det ännu inte ut att bli något Europaspel för ett storsatsande IFK Göteborg. En poäng på tre matcher har lämnat mycket att önska. Men teveprofilen är ännu hoppfull.

– De har ändå spelat rätt så bra. Jag såg inte matchen mot Norrköping, men alla säger att de hade ett spel som var bättre. Och det är ju angenämt, säger han och passar på att hylla anfallaren Tobias Hysén.

– Kan han få lite understöd från mittfältet kan det bli riktigt roligt.

Är det han som är bäst i laget?

– Ja, det är han. Sen hoppas jag att Pontus Fanerud kan ta någon sorts playmaker-roll… vi har inte haft någon sedan Stefan Rehn var här. Men kommer han, Pontus, in och lyckas där, då blir det roligt. Sen hoppas jag på Nordin Gerzic också.

NÅGRA SNABBA MED INGVAR OLDSBERG

Om Blåvitt vore ett teveprogram - vilket vore det då?

– Sikta mot stjärnorna. Eller Idol.

Om du skulle spela, då skulle du vara…?

– Då skulle jag definitivt vara forward. Det var det jag var förut.

Glenn eller Tobbe?

– Om man kollar på hela bakgrunden så måste det bli Glenn. Han hade ju en fantastisk karriär och Tobbe har en bit kvar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.