Gunde har kämpat med sjukdomen twar i ett halvårs tid, men är ännu inte fullt återställd.
1 av 4
Gunde har kämpat med sjukdomen twar i ett halvårs tid, men är ännu inte fullt återställd.
Forne längdskidstjärnan Gunde Svan skulle deltagit i Mästarnas Mästare - men sjukdom satte stopp.
2 av 4
Forne längdskidstjärnan Gunde Svan skulle deltagit i Mästarnas Mästare - men sjukdom satte stopp.
Stora delar av årets deltagare i Mästarnas Mästare. Från vänster: Anna LeMoine, programledaren Micke Leijnegard, Susanna Ljungskog, Magnus Wislander, Annichen Kringstad, Gunnar Larsson, Pernilla Wiberg och Stefan Schwarz.
3 av 4
Stora delar av årets deltagare i Mästarnas Mästare. Från vänster: Anna LeMoine, programledaren Micke Leijnegard, Susanna Ljungskog, Magnus Wislander, Annichen Kringstad, Gunnar Larsson, Pernilla Wiberg och Stefan Schwarz.
Gunde har tillsammans med Agneta Sjödin varit programledare för Fångarna på Fortet.
4 av 4
Gunde har tillsammans med Agneta Sjödin varit programledare för Fångarna på Fortet. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Gunde om sin sjukdom: "Har varit svårt att förstå"

Mästarnas Mästare drar igång utan Gunde Svan. Men stjärnan kommer ändå att kolla på programmet: "Jag tror att det är tillfälligheter som avgör beroende på vilka grenar som är med".


Säsongspremiär av Mästarnas Mästare

I tio avsnitt kommer vi att få se tolv idrottslegendarer göra upp om titeln om Mästarnas Mästare.

I år är Linda Haglund, Håkan Loob, Magnus Wislander, Annichen Kringstad, Gunnar Larsson, Anna LeMoine, Jörgen Jönsson, Pernilla Wiberg, Stefan Schwarz, Susanne Ljungskog, Anders Järryd och Victoria Sandell Svensson med.

Succéprogrammet kommer att sändas varje söndag klockan 20.00 på SVT1.

På söndag är det säsongspremiär för succéprogrammet Mästarnas Mästare. Men det utan den tilltänkte stjärnan Gunde Svan, som tvingades tacka nej efter att ha drabbats av sjukdomen twar.

– Det var en fruktansvärd tur att jag inte följde med för jag är fortfarande inte återställd. Jag är nog på 70 procent av det jag varit, säger han till Dagens Nyheter.

Det var för ett halvår sedan som den förre skidlegendaren blev sjuk. Men trots otaliga besök till läkaren dröjde det ända till december innan han kunde få en ordentlig diagnos.

– Det blev inte bättre av att det fick ligga och gro, säger han.

"Svårt att förstå"

I dag är Gunde Svan, som inte kan träna förutom att ta korta och snabba promenader, på väg tillbaka. Men trots det kan det ändå dröja flera år innan han är helt återhämtad.

– När man haft sin kropp som ett verktyg hela livet kan det vara svårt att förstå. Man vet hur det ska kännas och så gör det inte det.

Han fortsätter:

– Det börjar bli hyfsat i vardagen, men jag tål inte stress och slemmet i lungorna sätter ner kapaciteten.

Har varit rädd

Legendaren erkänner dessutom att han inte alltid har varit på lika gott humör och att han även har varit rädd.

– Nu börjar det släppa, men jag har aldrig varit i närheten av något sådant här eller ens tänkt tanken att jag skulle kunna drabbas.

/
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

1 timme sedan

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

2 timmar sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.