Handbollen undersöker mutbrott

- 19/03/2009, 12:14 -

Europeiska förbundet reagerar mot mutanklagelser.

Flera mutbrottsanklagelser inom europeisk handboll får Europeiska förbundet (EHF) att reagera.

Bland annat frågar förbundet 450 domare och ledare om de utsatts för mutförsök.

– Det skulle vara förödande för handbollen som det visar sig att korruption är vanligt. Vi måste göra en ordentlig upprensning av det här och har redan tagit en del grepp. 300 domare och 150 ledare har fått brev från oss där vi ber dem svara ärligt på om de blivit utsatta för mutförsök de senaste fyra åren, säger Tor Lian, den norske EHF-ordföranden, till norska Aftenposten och VG.

Den senaste tiden har den tyska storklubben Kiel beskyllts för mutbrott, ett tyskt domarpar stoppades i ryska tullen med 50 000 dollar i väskan efter att ha dömt en Europacupmatch och två danska domare har sagt sig blivit erbjudna 30 000 euro för att hjälpa Rumänien till seger i VM-kvalet mot Montenegro.

Lian törs inte säga om det kan komma fler korruptionspåståenden.

– Jag vågar inte tro någonting. Vi har satt igång en stor apparat vid huvudkontoret i Wien och jag åker dit för krismöten på fredag, lördag och söndag. Och nästa helg samlas EHF-styrelsen, säger Lian.

Peter Olsson sitter i Svenska handbollförbundets domarkommitté och har tidigare dömt mycket internationellt. Han har fått brevet från EHF, men säger till TT att han inte känner till någonting om eventuella mutförsök inom handbollen.

– Det är helt främmande för mig. Jag har aldrig hört talas om några mutförsök och blev förvånad över att det här kommer upp nu. Men eftersom de skickar ut brevet finns det väl en antydan till att det skulle kunna förekomma. Utredningen får visa om det är så, säger Olsson till TT.

Skrivet av: