Handbollen undersöker mutbrott

Europeiska förbundet reagerar mot mutanklagelser.


Flera mutbrottsanklagelser inom europeisk handboll får Europeiska förbundet (EHF) att reagera.

Bland annat frågar förbundet 450 domare och ledare om de utsatts för mutförsök.

– Det skulle vara förödande för handbollen som det visar sig att korruption är vanligt. Vi måste göra en ordentlig upprensning av det här och har redan tagit en del grepp. 300 domare och 150 ledare har fått brev från oss där vi ber dem svara ärligt på om de blivit utsatta för mutförsök de senaste fyra åren, säger Tor Lian, den norske EHF-ordföranden, till norska Aftenposten och VG.

Den senaste tiden har den tyska storklubben Kiel beskyllts för mutbrott, ett tyskt domarpar stoppades i ryska tullen med 50 000 dollar i väskan efter att ha dömt en Europacupmatch och två danska domare har sagt sig blivit erbjudna 30 000 euro för att hjälpa Rumänien till seger i VM-kvalet mot Montenegro.

Lian törs inte säga om det kan komma fler korruptionspåståenden.

– Jag vågar inte tro någonting. Vi har satt igång en stor apparat vid huvudkontoret i Wien och jag åker dit för krismöten på fredag, lördag och söndag. Och nästa helg samlas EHF-styrelsen, säger Lian.

Peter Olsson sitter i Svenska handbollförbundets domarkommitté och har tidigare dömt mycket internationellt. Han har fått brevet från EHF, men säger till TT att han inte känner till någonting om eventuella mutförsök inom handbollen.

– Det är helt främmande för mig. Jag har aldrig hört talas om några mutförsök och blev förvånad över att det här kommer upp nu. Men eftersom de skickar ut brevet finns det väl en antydan till att det skulle kunna förekomma. Utredningen får visa om det är så, säger Olsson till TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nylander mystiskt borta i slutspelet

idag 02:02

Serie A: Inter säkrade titeln i Milanoderbyt

igår 22:48
Frågan var inte om utan när Inter skulle säkra klubbens 20:e ligaseger. Tillfället valdes med utsökt känsla. Hemma på ett fullsatt San Siro mot främsta rivalen Milan. Inter vann med 2–1.

Rögle kvitterar i SM-finalserien – Pudas skadad

igår 21:44
Rögles backbjässe Lian Bichsel såg till att utjämna SM-serien i ishockey med matchens enda mål. För Skellefteå blev det en dubbel förlust. Lagkaptenen Jonathan Pudas kan bli borta resten av finalserien efter en huvudskada.

Golfens dominanter vann igen: "Galna veckor"

igår 21:40
Vem kan stoppa Nelly Korda och Scottie Scheffler? Golfvärldens giganter fortsätter sin totala dominans – och har på kort tid "snuvat" Sverige på två majortitlar.

Kalmars första seger – drömmål av Skrabb

igår 21:16
Kalmar FF är ett vinnande allsvenskt lag igen efter tre inledande förluster. Traditionens makt är uppenbarligen stor. För tredje året i rad vann klubben mot Elfsborg på Borås arena. Den här gången med 2–1 – tack vare Simon Skrabbs drömmål. Den sitter bra, det får man säga, säger matchvinnaren.

Fixade poäng med sena drömträffen

igår 21:14
Topptippade Linköping och Häcken delade på poängen efter att Linköpings Michelle De Jongh fått drömträff i sista minuten i det damallsvenska mötet. Det kändes jävligt bra, säger De Jongh.