EHF vill hålla domare hemliga

300 domare fick brev om mutförsök.


Europeiska handbollsförbundet (EHF) tar anklagelserna om mutbrott på största allvar.

I fortsättningen kan domare i europeiska stormatcher komma att presenteras först två timmar före match - ett förslag som, om det går igenom, kan bli aktuellt redan nästa vecka.

Det var i förra veckan, då flera mutbrottsanklagelser inom europeisk handboll kom upp i ljuset, som EHF beslutade att gå till botten med ett till synes inte alltför ovanligt problem. För att utreda frågan fick runt 300 domare ett brev från förbundet, där de tillfrågas om de blivit utsatta för mutförsök under de senaste fyra åren.

På onsdagen meddelades att sex av de tillfrågade domarparen rapporterat in jakande svar.

Två av fallen var redan kända av EHF, två fall kom fram i medierna förra veckan, medan resterande två var helt nya uppgifter för förbundet.

– Det verkar ha vuxit fram en kultur bland domare att inte anmäla sådana här händelser. Man säger förhoppningsvis nej till det som erbjuds, men anmäler sedan inte det som hänt, säger Arne Elovsson, svensk EHF-ledamot och före detta ordförande i Svenska handbollsförbundet, till TT.

EHF planerar nu krafttag mot mutförslagen.

Nästa steg: Att minimera kontakten mellan klubbar och domare.

I söndags höll EHF-ordföranden Tor Lian och generalsekreterare Michael Wiederer ett informellt möte där man arbetade fram ett förslag för att få bukt med problemet under främst Champions League-matcher och Europamästerskap.

Förslaget, som ska diskuteras på ett EHF-möte i Wien på lördag, går ut på att EHF - och inte hemmaklubben - ska ta hand om berörd domare. EHF bokar domarens resa och hotell, möter upp domaren och låter domaren komma i kontakt med spelande klubbar först två timmar före matchens början.

– Det blir en stor skillnad ifrån det som gäller nu. Arrangerande klubb blir helt utanför, säger Elovsson, som är mycket positiv till förslaget:

– Jag tror att det är ett mycket, mycket bra sätt att gå till väga. Får klubbar inte möjlighet att kontakta domaren innan finns stor chans att vi inte ska behöva ha det här problemet.

Går förslaget igenom på EHF:s möte kan det komma att genomföras så snart som möjligt - faktiskt redan till returmatcherna i Champions Leagues kvartsfinaler, som drar igång nästa helg.

– Min personliga åsikt är att om man bestämmer sig för något så ska man införa det så snart som möjligt. Det finns ingen anledning att vänta, säger Elovsson.

– Vi måste göra allt som står i vår makt för att garantera att vi håller vår sport ren.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!