Orlando Cruz berättar om livet som homosexuell inom boxningen.
1 av 4
Orlando Cruz berättar om livet som homosexuell inom boxningen. - Foto: AP/SCANPIX
Han kom ut som homosexuell den fjärde oktober.
2 av 4
Han kom ut som homosexuell den fjärde oktober. - Foto: AP/SCANPIX
"Folk har dött på grund av det här", berättar han.
3 av 4
"Folk har dött på grund av det här", berättar han. - Foto: AP/SCANPIX
"Jag är stolt över att vara en homosexuell man."
4 av 4
"Jag är stolt över att vara en homosexuell man." - Foto: AP/SCANPIX

"Jag dödade en man och förläts men att vara gay gör mig elak"

Orlando Cruz är den första manlige boxaren att komma ut som homosexuell. Nu berättar han om nidorden, hur farligt det är att komma ut som gay och ilskan mot världens homofobi: "Folk har dött på grund av det här".


Idrottare som har kommit ut ur garderoben

Kajsa Bergqvist, höjdhopp.

Anja Pärson, utförsåkning.

Anton Hysén, fotboll.

– Victoria Sandell Svensson, fotboll.

Marta, fotboll.

SAN JUAN. Den fjärde oktober är en historisk dag inom boxningen. Då berättade den professionella boxaren Orlando Cruz från Puerto Rico för omvärlden att han är homosexuell. Han är den första inom sporten som är aktiv och kommer ut ur garderoben.

Nu berättar han historien om hur det är att vara gay inom en homofobisk idrottsvärld.

 – Folk har dött på grund av det här, säger han apropå homofobi till The Guardian och fortsätter.

– Jag är stolt över att vara en puertorican, precis som jag är stolt över att vara homosexuell man. Men jag har varit ledsen och arg länge eftersom det finns två dörrar till döden över den här frågan. Det finns självmordsrisken. När en homosexuell man inte står ut med att inte vara accepterad och tar sitt eget liv. Och sedan finns det de homofobiska morden. I båda dessa situationer vill jag tvinga fram en förändring.

"En vän dödades av homofober"

Cruz, som har vunnit 21 av 23 matcher som professionell boxare, har sett baksidan med att komma ut som homosexuell – men tycker också att det är viktigt att man är ärlig mot sig själv.

– Jag förlorade en vän som mördades av människor som hatade homosexuella män. Jag var väldigt arg då eftersom homofobi ledde till hans död på det mest våldsamma sätt. Men jag var också arg då eftersom jag gömde min egen hemlighet, berättar han.

För 50 år sedan slog den bisexuella boxaren Emile Griffith ihjäl Benny Paret i ringen efter att denne hade kallat honom för "bög". Griffith fick ostört, utan att domaren avbröt matchen, slå 29 oblockerade slag på paret som hamnade i koma och dog tio dagar senare på sjukhus. Griffith kom ut som bisexuell först efter karriären men sa senare att: "Jag kan döda en man och de flesta förlåter mig. Men, jag kan älska en man och många säger att det gör mig till en elak person."

"Han hade inte samma tur som mig"

Den tragiska historien får enligt den engelska tidningen Cruz att vrida sig i stolen.

– Griffth var gay. Men han kunde inte göra vad jag har gjort. Han ville troligen säga de orden för 50 år sedan men han levde inte i samma tid som nu. Han hade inte samma tur som mig, säger Cruz.

Den berömde boxaren berättar att han definitivt inte ångrar sitt beslut att vara öppen med sin sexualitet – och att det var en känslosam stund i hans liv när han valde att berätta för omvärlden.

– Det var emotionellt för mig, men jag är också exalterad. Jag tror att jag kan vara ett exempel för människor som är i samma situation som mig. Jag har fått brev från människor som skriver att de har varit rädda för att komma ut ur garderoben på grund av vad deras familjer ska tänka om dem. Nu säger de att jag har gett dem mod, säger han till The Guardian

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så tycker fotbollsfansen om VAR

2 timmar sedan

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

3 timmar sedan
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

3 timmar sedan
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.

Varning för tysk öl: "Kan vara starkare"

idag 03:20
Brittiska fans varnas för den öl som kommer att serveras under fotbolls-EM i Tyskland i sommar.

Sundqvist knäskadad – borta resten av säsongen

igår 23:28
St Louis svenske NHL-anfallare Oskar Sundqvist blir borta resten av säsongen efter skadan i matchen mot Vegas under natten till tisdagen. Den 30-årige svensken har dragit av främre korsbandet i höger knä och ska opereras, bekräftar klubben på nhl.com.