Mikael Karlssons tweet får stark kritik av sporreportern Moa Svan.
1 av 4
Mikael Karlssons tweet får stark kritik av sporreportern Moa Svan. - Foto: Twitter/Jenny Jarnestedt
Mikael Karlsson är forward i innebandylaget Balrog.
2 av 4
Mikael Karlsson är forward i innebandylaget Balrog. - Foto: © Bildbyrån / Björn Tilly
Han menar att allt är mest på skämt.
3 av 4
Han menar att allt är mest på skämt. - Foto: © Bildbyrån / JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Men Moa Svan anser att hans uttalanden är sexistiska och han bör ta ansvar.
4 av 4
Men Moa Svan anser att hans uttalanden är sexistiska och han bör ta ansvar. - Foto: Jenny Jarnestedt

Innebandyprofilen uttalande – möts av stark kritik: "Ett pedofiluttalande"

Innebandyprofilen Mikael Karlsson twittrade ut under lördagsnatten att småtjejer är "jävligt trånga". Han ser mer skämtsamt på tweeten men får stark kritik av Feministisk Perspektivs sportreporter Moa Svan.
– Det gränsar till ett pedofiluttalande. Han visar förakt för unga tjejer och ser dem som objekt, säger Svan till Nyheter24.


INNEBANDY. Balrogs forward, Mikael Karlsson, 31, är en flitig twittrare och är enligt spelaren själv den innebandyspelare med flest följare på Twitter.

I går publicerade han en tweet som i dag möts med stark kritik. Spelaren skrev bland annat att "småtjejer kan vara det värsta som finns? Finns nog inga som är så tröga, dom flesta är jävligt trånga också?".

Hur ska man tolka den här tweeten?

– Att de kan vara trångsynta? Alla får ju tolka det som de vill, det är ju det som är charmen, säger Mikael Karlsson till Nyheter24.

Men är det inte en uppenbar sexuell anspelning när man skriver "trånga"?

– Alla får ju tolka som de vill. Det är yttrandefrihet och jag har inte direkt skrivit om någon person. Alla vet hur jag är och jag tycker det är otroligt kul. Jag har mest följare av alla innebandyspelare i Sverige, klart man vill bygga sig en image och få innebandyn att synas.

Moa Svan, sportreporter på tidningen Feministiskt Perspektiv, riktar nu skarp kritik mot spelarens uttalanden på Twitter.

– Sexistiska uttalanden är en bidragande orsak till att tjejer inte utövar sport. Han visar förakt för unga tjejer och ser dem som objekt. Det är fruktansvärt. Man vill ju inte ha honom i närheten av någon annan, ska man då gömma alla tonårstjejer på arenorna? Det gränsar till ett pedofiluttalande, säger Moa Svan till Nyheter24.

"Vissa tweets är lite hårda"

Tror du att det risk att man förknippar innebandyn med något negativt när du skriver som du gör på Twitter?

– För mig är det inga problem, jag kan ta lite negativa saker, jag bryr mig inte. Det här är något jag gör för kul. Folk får tycka vad de vill och vissa tweets är lite hårda, men man får ta det med en nypa salt, säger Karlsson.

Men kan du förstå att vissa av dina tweets upplevs som kvinnoförnedrande?

– Det är ingen som har skrivit något rakt ut och gör de det så försöker jag förklara hur jag tänker. Jag har ingen kvinnoförnedrande syn, jag älskar tjejer, säger Karlsson.

Även en av tränarna för innebandylaget Balrog, Jonas Hansson, är kritisk till tweetsen när Nyheter24:s reporter läser upp dem.

– Oj, jag måste nog snacka med honom själv om det här först, men jag förstår hur du menar. Det låter illa nu när du säger det, säger Jonas Hansson till Nyheter24.

Hansson understryker att Karlsson började i laget för drygt två veckor sedan och att han har precis börjat jobba med spelaren.

Men vilket ansvar har de större sportprofilerna?

– Även fast man inte har tänkt på Twitter och Facebook tidigare så är det bra att veta att allt når media. Och precis som du säger så fungerar det inte lägga upp saker som är ogenomtänkta när man är en stor sportprofil, säger Hansson.

Skämtsamma tweets

Karlsson är noga med att påpeka att kontot är mer skämtsamt och att han gör det mer som en "kul grej".

– Jag twittrar som privatpersonen Mikael. Det är inget som är seriöst på min Twitter. Jag har skrivit ut det flera gånger, det räcker med att bara titta på min bakgrundsbild med flaskorna för att förstå att det är på skoj, säger Karlsson.

Men Svan anser dock att idrottare bör ta ett större ansvar för hur de uttalar sig.

– Jag tycker att idrottare har ett ansvar för vad de säger. Detta smutsar ner deras lag och deras idrott och drabbar alla kvinnor som vill hålla på med innebandy, avslutar Svan.

Under måndagen twittrar Karlsson att småtjejer för honom är "i åldern 20-25" och att han ber om ursäkt för att han har uttryckt sig "klumpigt"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

2 timmar sedan

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.