Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Började med biljard vid 18 års ålder – nu är han världens bäste

Världsmästare i pool-grenen trick shot Florian "Venom" Kohler berättar om vad som driver honom till Nyheter24.
1 av 4

Världsmästare i pool-grenen trick shot Florian "Venom" Kohler berättar om vad som driver honom till Nyheter24.

Faksimil/Youtube

Han är mästerlig vid bordet.
2 av 4

Han är mästerlig vid bordet.

Faksimil/Youtube

Han kan göra det mesta vid bordet.
3 av 4

Han kan göra det mesta vid bordet.

Faksimil/Youtube

Många följer hans videos.
4 av 4

Många följer hans videos.

Faksimil/Youtube

Sport | 18/01/2014 10:03

Han är tvåfaldig världsmästare och har själv uppfunnit över 1000 olika biljardtricks. Franske Florian "Venom" Kohler är underbarnet som ser sig själv mer som en konstnär än en biljardspelare: "Det jag gör är inte en sport, det är konst", skriver 25-åringen till Nyheter24.

Det var för sju år sedan som franske Florian "Venom" Kohler rörde vid sin första kö. Han hade aldrig spelat biljard när han fick ett minibord av sina föräldrar i 18-årspresent. För att lära sig att spela använde han sig av Youtube men där hittade han bara tricksfilmer. Det inspirerade honom. Han, som har svart bälte i karate, blev snabbt duktig.

"Jag tänkte att om jag övar på de här tricksen skulle jag bli en bra biljardspelare oavsett. Då försökte jag kopiera alla tricks som jag kunde hitta på Youtube. Efter lite mer än ett år kunde jag alla tricks och funderade varför ingen kom på nya. Så det är därför som jag började hitta på mina egna, moderna tricks", skriver han i ett mejl till Nyheter24.

"Märks att biljard som industri dör ut"

Nu lever Kohler på biljarden även om han är utbildad optometriker. Han åker världen över och showar för dem som vill. Och även om intresset är enormt stort på Youtube, flera miljoner visningar per klipp han publicerar, vittnar han om att biljarden börjar tappa sitt marknadsvärde.

"Det är mitt heltidsjobb. Men när det kommer till pengar, så märks det att biljard som industri dör ut. Vi förlorar tävlingar och events nästan dagligen så pengarna inom biljarden är inte lika stora som tidigare", skriver han.

Trots att han är en innovatör inom trickbiljarden och har uppfunnit över 1000 olika stötar säger han att hans motivation fortfarande är på topp. 

Var kommer din inspiration ifrån?

"Det är en svår fråga men det kommer från allt. Det jag gör är inte en sport, det är konst. Jag ser biljardbordet som ett vitt papper som jag vill måla någonting vackert på. Jag får min inspiration från webben, i actionfilmer, i andra biljardsporter. Ibland vaknar jag upp mitt i natten med en idé, skriver ner den och försöker sedan med det dagen efter". 

Men det handlar inte bara om idéer. Det gäller att träna också – och det gör "Venom" mycket och ofta. Men hur mycket egentligen?

"Det varierar beroende på om jag är hemma eller ute på turné. När jag är hemma skulle jag säga att jag genomsnittligt tränar tre timmar per dag. Men vissa dagar oerhört mycket mer. Till exempel spelade jag 25 timmar förra veckan tills mina fingrar på riktigt fick blåmärken och blåsor". 

Det är inte svårt att förstå att det krävs träning för att klara av det Florian "Venom" Kohler gör. Se bara klippet nedan.