Inför vinter-OS i Sotji har staden anlitat ett företag som ska döda stadens herrelösa hundar.
1 av 4
Inför vinter-OS i Sotji har staden anlitat ett företag som ska döda stadens herrelösa hundar. - Foto: Dmitry Lovetsky/TT
Många har upprörts över hur hundarna behandlas.
2 av 4
Många har upprörts över hur hundarna behandlas. - Foto: Patrick Semansky/TT
"De är biologiska sopor", säger Alexei Sorokin, företagets ägare.
3 av 4
"De är biologiska sopor", säger Alexei Sorokin, företagets ägare. - Foto: AP
Sorokin anser att Sotji lider av en rabiesepidemi på grund av hundarna.
4 av 4
Sorokin anser att Sotji lider av en rabiesepidemi på grund av hundarna. - Foto: Luca Bruno/TT

Herrelösa hundar dödas inför Sotji-OS

De mörka rubrikerna Inför OS i Sotji fortsätter. Nu har staden anlitat ett företag för att döda och få bort lösspringande hundar.


Liknande fall

Även inför sommar-OS i Peking 2008 kom rapporter om att staden dödade lösspringande hundar.

Liknande scener utspelade sig i Kiev, Ukraina inför fotbolls-EM 2012.

Staden Sotji hade tidigare planer på att göra sig av med herrelösa hundar, men la ner dessa efter att ha fått stor kritik från djurrättsaktivister. Nu rensas dock lösa hundar återigen bort inför vinter-OS, skriver ABC News.

Företagets ägare Alexei Sorokin berättar för ABC att han inte vet hur många hundar hans företag har dödat och vill heller inte berätta när de anlitades av Sotji. Hundarna ses som ett hot mot spelen.

– Tänk er att en hund springer i vägen för en backhoppare som landar i 130 kilometer i timmen. Det skulle vara dödligt både för backhopparen och hunden, säger Sorokin och fortsätter:

– Hundarna måste bort från gatorna, även om vi så måste låta dem somna in.

Vanligt i Ryssland

Sorokin förnekar att det förekommer några typer av djurplågeri, men säger att de använde sig av gift och fällor. Han säger också att hans företag är det största i sitt slag i Ryssland, men att det jagas lösspringande hundar i hela landet.

I Moskva har många djurägare och djurrättsaktivister upprörts över dödandet av hundar och att det placerats ut giftig kött i parkerna för att bli av med dem.

Rabiesepidemi

Sorokin anser att Sotji har en "rabiesepidemi" och att hans företag jobbar för allmänhetens bästa.

– Jag är för rätten att låta folk gå på gatorna utan rädsla för att bli attackerad av horder av hundar. Låt oss kalla saker vid dess rätta namn. De här hundarna är biologiska sopor, säger Alexei Sorokin.

Till ABC News säger han att det finns lösspringande hundar i hela Ryssland. Sterilisering tillhör inte vanligheterna och Sorokin säger att många djurägare i landet är ansvarslösa och lämnar sina djur på gatan när de inte längre kan ta hand om dem.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!