Nike har en liknande tjänst som tillåter användaren att skriva in ord som "gay".
1 av 2
Nike har en liknande tjänst som tillåter användaren att skriva in ord som "gay". - Foto: Nike
Tidigare uppmärksammade Nyheter24 att Coca Cola hade en liknande tjänst som inte heller tillät orden.
2 av 2
Tidigare uppmärksammade Nyheter24 att Coca Cola hade en liknande tjänst som inte heller tillät orden. - Foto: Coca Cola

Välj egna ord på din Adidas-sko – förutom "gay" och "lesbisk"

Nu kan du själv bestämma vad som ska stå på dina fotbollsskor. Du kan dock glömma ord som "gay" och "trans" om du väljer Adidas.


Adidas erbjuder en ny tjänst på sin hemsida, miadidas, där använder kan designa sina egna skor genom att skriva ord på dem. Adidas har däremot blockerat ord som "gay", "lesbisk", "bisexuell", "trans" och liknande, skriver Pink News. Däremot går ord som "straight" bra att skriva in.

Adidas förklarar närmare för hemsidan att de är rädda för att orden skulle kunna missbrukas och motiverar sitt beslut:

– Det är en restriktiv metod som tyvärr förhindrar både genuina och störande användare från att uppleva det miadidas erbjuder. Det är den sorgliga verkligheten av samhället som vi lever i, säger en talesperson för företaget till Pink News.

Nike accepterar orden

Adidas förklarar hur de ser på problematiken:

– Det är inte vår intention att utnämna ord som "gay" eller "lesbisk" som dåliga ord, men i ett stort automatiskt system är rädslan att ord som "gay" lätt kan kombineras med "jag hatar". Då skulle vi kunna hamna i en lika svår situation. Det är inte lika sannolikt att ordet "straight" missbrukas.

Nike har en liknande tjänst som heter NikeiD, och där accepteras orden.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att Coca Cola hade en tjänst på internet där man kunde skriva ord på virtuella läskburkar. Inte heller där accepterades ord som "gay" eller "homo".

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.