Sian Massey är den enda kvinnliga domaren i Premier League.
1 av 3
Sian Massey är den enda kvinnliga domaren i Premier League. - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / Action Images
Eva Carneiro är Premier Leagues ende kvinnliga klubbläkare.
2 av 3
Eva Carneiro är Premier Leagues ende kvinnliga klubbläkare. - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / Tony O'Brien
Pia Sundhage - näste förbundskapten i herrlandslaget?
3 av 3
Pia Sundhage - näste förbundskapten i herrlandslaget? - Foto: BILDBYRÅN / Carl Sandin

Så diskriminerade är kvinnor inom den brittiska fotbollen

Herrfotboll och kvinnor är sällan synonymt. Inte heller inom engelsk fotboll.


Men det blir bättre...

Norskan Karen Espelund är den mest erfarna kvinnan inom det europeiska fotbollsförbundet, Uefa. Hon säger att det finns mycket arbete kvar för att nå mer jämlika förhållanden mellan kvinnor och män – men att hon har sett tydliga förbättringar.

– Vi har gjort framgång och kommer på nya initiativ som till exempel Uefa:s ledarskapsprogram för kvinnor som utan tvekan kommer att spela en viktig roll. Men det är självklart att vi fortfarande har mycket jobb kvar att göra för att försäkra att kvinnor kan nå deras fulla potential inom fotbollen, säger hon enligt Telegraph

I Sverige har frågan höjts om damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage bör eller till och med kan ta över Erik Hamréns förbundskaptensjobb i herrlandslaget. Så sent som i veckan fick Sundhage frågan och svarade att "Angela Merkel styr ju ett helt jävla land. Klart det funkar". 

Men det är oerhört få kvinnor som får vara med när männen leker. Det visar inte minst en färsk undersökning som brittiska Telegraph har tagit del av.

De har pratat med 661 kvinnor som jobbar inom herrfotbollen i Storbritannien. Kvinnorna är alltifrån domare i Premier League (Sian Massey) till vd:ar (Margaret Byrne i Sunderland) och resultatet är skrämmande.

"En meriterad anställd tog mig på rumpan"

35 procent i undersökningen säger att de har sämre betalt än män i samma position och 28 procent säger att kvinnor behandlas orättvist på grund av sitt kön.

– På min första dag på nya arbetet slog en meriterad anställd mig på rumpan när jag gick förbi honom, säger en anonym kvinna i undersökningen och fortsätter:

– Jag ville inte klaga när jag inte ens hade träffat alla mina kollegor. 

En annan kommenterade:

– Man kan inte anmäla någon varje gång någon säger något nedsättande då det tillhör vardagen.

"Kvinnor vill bli ledare"

Nästan två tredjedelar i undersökningen säger att man är mindre tillmötesgående gentemot ensamstående mammor inom fotbollen och mer än en fjärdedel har känt sig förbisedda när det handlar om befordringar på jobbet. 

Mer än hälften är dessutom oroliga för att de ska bedömas på grund av sitt kön än sin arbetsinsats.

Chelseas klubbläkare Eva Carneiro är den enda kvinnan på sin post i hela Premier League.

– Kvinnor vill bli ledare, men vi åsidosätter dem bara, säger hon enligt Telegraph och fortsätter:

"Som man kan du..."

– I varje teveprogram som jag har sett i mitt liv är den kvinnliga läkaren antingen översexualiserad eller så finns hon inte. Det här måste ändras. Kvinnor tappar modet redan vid tidig ålder.

Hon ser skillnaderna mellan män och kvinnor i sitt yrke.

– Som man kan du både ha ett framgångsrikt yrkesliv och ett förverkligande privatliv. Kvinnor blir tillsagda att om de vill ha båda så kommer det som bäst bli svårt och som sämst sluta med en katastrof. 90 procent av de mejl jag får är från kvinnor som vill jobba inom samma yrke som mig. Vi måste säga åt dem att det är möjligt och att deras närvaro kommer att förbättra yrket.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

1 timme sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

2 timmar sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

2 timmar sedan
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

3 timmar sedan
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

idag 11:09
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.