Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Töm läktarna tills ni löst våldsproblemen

- 28/09/2015, 13:46 -
1 av 5

Totte Löfström/TT

Tom Jerry Boman
2 av 5

Tom Jerry Boman

Erik Israelsson knockas medvetslös i matchen mellan Hammarby och AIK.
3 av 5

Erik Israelsson knockas medvetslös i matchen mellan Hammarby och AIK.

Ambulaspersonal var snabbt på plats.
4 av 5

Ambulaspersonal var snabbt på plats.

5 av 5

Björn Lindgren/TT

"Publiken består uppenbarligen av en massa idioter som inte vet bättre än att använda våld när önskan om vinst inte slår in".

En fotbollsspelare slår huvudet i en annan under en hård men ärlig kamp om bollen. Spelaren knockas hårt och faller medvetslös till marken och blir liggande, medspelare så väl som motspelare rusar fram och snabbt är en ambulans på plats. De flesta i publiken tystnar och inser allvaret. En huvudskada kan leda till en avslutad karriär och något ännu värre, döden. Då utnyttjar AIK-klacken tillfället att inte bara håna motståndarlaget Hammaby, utan att genom en ramsa önska livet ur den medvetslöse spelaren.

Det är en fasansfull scen som utspelar sig mitt framför ögonen på tiotusentals fotbollsfans på Tele2-arena. Delar av AIK-klacken skanderar ”låt honom dö” och det märkliga är att jag inte blir förvånad. Gång på gång utmärker sig fotbollens supportar genom att visa brist på medmänsklighet och istället visa upp ett allmänt idiotiskt beteende. Det kastas nödbloss rakt upp bland barnfamiljer, fans spöar på varandra i samband med match och allmänheten varnas för att gå ut på stan under derbymatcher.

Jag vill hävda att allt är sportens inneboende konflikt som skapar det här beteendet och det kommer bli värre. Låt mig utveckla.

Två lag möts i ett modernt gladiatorspel. Från början sker de här matcherna under leksamma former, barn spelar för det är kul och vem som vinner är inte alltid det viktiga. Att mötas och ärligt kämpa om seger är något fint. Ju längre tid som går förändras något, konflikten mellan ”vi” och ”dom” blir starkare och det är publiken som sätter agendan.

Det som från början var några få fotbollsföräldrar på en bänk är nu tiotusentals fans. Det är här omdömet går ut och idiotin sätter in. Publiken är inte lika utbildad som spelarna och någon förbättring i hjärnkontoret verkar inte vara i sikte, snarare tvärt om.

Felet ligger i just fotbollens inbyggda konflikt och att massa människor i publiken aldrig fått lära sig hur en ska förhålla sig till konflikter. För spelarna är detta självklart, de får lära sig att hantera förluster likväl som vinster.

Publiken består uppenbarligen av en massa idioter som inte vet bättre än att använda våld (fysiskt och verbalt) när önskan om vinst inte slår in. Därför är jag inte förvånad när AIK-klacken plötsligt skriker att en motspelare ska dö. De vet helt enkelt inte bättre.

Lösningen är lika enkel som självklar, spela inför tomma läktare tills vi hittat en lösning på hatet. Spela inför tomma läktare tills skolan lär ut konflikthantering på ett rimligt vis. Låt publiken gå i skola hos klubbarna innan de släpps in på arenorna. Då och endast då kommer vi se respektfulla hejarklackar som både älskar segern men tar en förlust på rimligt sätt.

Annars kan vi ju alltid förbjuda fotbollen helt och hållet.