Markus Rosenberg till EM – varför inte?

- 08/04/2016, 11:30 -
Kommer Janne och Rosenberg komma överens?
1 av 3

Kommer Janne och Rosenberg komma överens?

Bildbyrån

Rosenbergs Malmö torskade i onsdags mot Jönköping-Södra.
2 av 3

Rosenbergs Malmö torskade i onsdags mot Jönköping-Södra.

Bildbyrån

Rosenberg till landslaget?
3 av 3

Rosenberg till landslaget?

Bildbyrån

Med Janne Andersson som ny förbundskapten så kan Markus Rosenbergs framtid ändras.

Egentligen är det kanske inte läge att lyfta den här idén just nu. Gårdagens insats mot Jönköping-Södra var direkt bedrövlig, samtidigt som det flyter på ganska okej för John Guidetti, Marcus Berg och övriga aspirerande på platsen bredvid Zlatan Ibrahimovic i sommar. Dessutom har Markus Rosenberg själv vid ett flertal tillfällen sedan återkomsten från Europa tackat nej till fortsatt spel i landslaget.

I går ställdes dock allt på ända. Visserligen kommer Janne Andersson ta över landslaget först i höst, men jag är helt övertygad om att han och Erik Hamrén kommer ha ett tätt samarbete avseende uttagningar och aktuella spelare från Allsvenskan som har gjort bra vårsäsonger.

Utöver detta har Rosenberg och Andersson en gott samarbete sen tidigare från den senares tränarsejour i Halmstad 2004. Just Rosenberg, som då var på lån från MFF, var en starkt bidragande orsak till att HBK var med och slogs om guldet fram till sista omgången – så pass stor att han både vann skytteligan och blev proffs i Ajax. Därför tror jag att Andersson i samråd med Hamrén faktiskt skulle kunna övertala "Mackan" om ett sista landslagsframträdande.

Bildkälla: Bildbyrån

Markus Rosenberg är på många sätt en kontroversiell figur i allsvenska sammanhang. Han ligger hela tiden på gränsen till det tillåtna, är stor i käften och kan av många uppfattas som arrogant och direkt stöddig i intervjuer. Bara negativt, eller?

Absolut inte. Rosenberg har efter år på högsta europeiska nivå lärt sig EXAKT vad som krävs för att vara den där direkt avgörande skillnaden mellan vinst och förlust. Man måste vara ful i duellspelet. Man måste kunna käfta med motståndarbackarna. Man måste ha ett par tjuvknep i fickan för att vinna fördelar på internationell nivå. John O'Shea och Giorgio Chiellini kommer knappast lägga några fingrar emellan i sommar.

Bildkälla: Bildbyrån

Således vore det både klokt och resonabelt att från SvFF:s håll försöka snacka Rosenberg till EM. Internationell rutin, vassa armbågar och en målnäsa få förunnad kan landslaget bara dra nytta av.

Oavsett vad Rosenberg-hatarna säger.

Texten är skriven av Next In Football-deltagaren "Josipladan"

Vill du också delta i tävlingen, Next in Football och ha chansen att bli Nyheter24:s reporter i Frankrike?

Skapa då en reporterprofil på Nextinfootball.com.