2-2 slutade första mötet mellan PSG och City.
1 av 6
2-2 slutade första mötet mellan PSG och City.
Joe Hart räddade en straff från Zlatan.
2 av 6
Joe Hart räddade en straff från Zlatan.
Zlatan hade även ett friläge som han inte lyckades förvalta bra.
3 av 6
Zlatan hade även ett friläge som han inte lyckades förvalta bra.
Till slut peta han in bollen dock.
4 av 6
Till slut peta han in bollen dock.
Och det var verkligen en pet.
5 av 6
Och det var verkligen en pet.
Ett riktigt skitmål men likväl ett mål.
6 av 6
Ett riktigt skitmål men likväl ett mål.

Zlatans sista pusselbit – erövra England

Han ska konstruera en väg som förbinder Storbritannien med resten av Europa för att vinden i hans sista löpning ska kunna eka ut:
”Veni vidi vici”


”Et tu, Brute?” vrålar min far förbaskat när David Luiz nonchalant som siste man försöker klacka iväg en djupledsboll, men misslyckas och ger Kevin de Bruyne chansen att skjuta 1-0 till Manchester City i det som kan vara Zlatan Ibrahimovic sista kvartsfinal. Orden är latin och påstås vara Julius Caesars sista ord innan han dödades av sina närmaste senatorer.

Innan matchen pratades det mycket om Zlatan, framförallt i de engelska medierna. Till skillnad från tidigare bataljer då Zlatan stångats mot de engelska lagen har medierna helt ändrat tonen kring honom. Istället för att dra fram gamla spöken med skrämmande statistik, uttrycker allt fler en önskan om att få se Zlatans karaktär i Premier Leauge.


Bildkälla: Bildbyrån

Han slog mirakulöst igenom som en kaxig talang i Allsvenskan, han omvandlade sin kaxighet till energilysta i Holland, och när han anlände till Italien var han disciplinerad nog att kunna konkurrera med de bästa. Han erövrade italienarnas hjärtan på samma sätt som romarrikets maktelit sekel tidigare hade beslagtagit deras förfäders sinnen. Från sitt eget San Siro byggde han vägar rakt in i våra hjärtan och lyckades så småningom erövra stora delar av Europa.

Efter en tillbakablick inser man att Zlatan inte bara är en snabb, duktig och intelligent fotbollsspelare, utan även en ideologisk konstnär. När han kommer till en klubb vinner den ligan, när han lämnar är det som att själen slocknar och de förlorar plötsligt svårspelade bortamatcher mot mittenlag i ligaspelet.

I stunden då Caesar föll mot marken drog han med sig hela romerska republiken ner i graven, och utan att motivera något ytterligare kan man ana att dessa båda herrar delar samma karisma, men uttrycker den i olika förklädnad.


Bildkälla: Bildbyrån

Fotboll spelas bäst som lagsport och politik är företrädesvis demokratiskt. Men i varje lag finns ett ego på samma sätt som varje demokrati bäddar möjlighet för en diktatur. De närmsta människorna runt ikonerna kommer aldrig uppskatta sina konkurrenters framgångar. Jag antar att vissa fenomen skådas bäst från långt håll.

När Zlatan lägger skorna på hyllan kommer min generation att se sista kapitlet av en legend ha skrivits. Men medan hans medspelare inte hunnit tröttna på honom har han en sak kvar att göra. Han ska konstruera en väg som förbinder Storbritannien med resten av Europa för att vinden i hans sista löpning ska kunna eka ut:
”Veni vidi vici”

Texten är skriven av Next in Football-deltagaren "Fotboll"

Vill du också delta i tävlingen, Next in Football och ha chansen att bli Nyheter24:s reporter i Frankrike?

Skapa då en reporterprofil på Nextinfootball.com.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer PSG gå vidare i CL?
Tack för din röst!