Det gör långa distanser roligare, säger Avery.
1 av 8
Det gör långa distanser roligare, säger Avery. - Foto: TT Bild
Avery säger att det hjälper mot ångest och tristess under långa distanser.
2 av 8
Avery säger att det hjälper mot ångest och tristess under långa distanser. - Foto: TT Bild
Cannabis.
3 av 8
Cannabis. - Foto: TT Bild
Mary J.
4 av 8
Mary J. - Foto: TT Bild
Lite udda idé?
5 av 8
Lite udda idé? - Foto: TT Bild
Det är lagligt att bruka cannabis i Colorado.
6 av 8
Det är lagligt att bruka cannabis i Colorado. - Foto: TT Bild
Marijuana.
7 av 8
Marijuana. - Foto: TT Bild
Marijuana.
8 av 8
Marijuana. - Foto: TT Bild

Avery, 25, gör distanslöpningen roligare – med cannabis

Han säger att det hjälper honom att stanna i stunden och ta in det som händer just nu.


Det är brittiska The Guardian som gjort ett reportage med Avery Collins, 25, från Colorado i USA. Avery har sprungit 30 så kallad ultramaraton och gjort ett 32-mils lopp i Rocky Mountains och gått i mål efter 65 timmar!

Men Avery är inte som alla andra löpare. Han brukar nämligen äta cannabis före och efter sin löpning, och minns första gången han testade:

– Det var fantastiskt. Det hjälper mig att stanna i stunden och ta in vad som händer i nuet, säger Collins.

Collins är noggrann med att påpeka att han aldrig tar substansen innan riktiga lopp, då det är dopingklassat, men enligt The Guardian har det blivit ett allt vanligare knep bland löpare för att undvika trötthet, ångest och tristess under långa lopp.

Collins säger att många av de löparna han känner använder cannabis, men få är öppna med det. Men i Colorado är det lagligt att köpa cannabis för eget bruk.

– Jag skulle säga att hälften av löparna jag mött använder cannabis ofta, oavsett om det är dag, natt eller bara före och efter löpning. Men nästan ingen av dem är öppen med det, säger Collins.

Bildkälla: TT Bild

I USA har det även startat en del idrottsevenemang för just cannabisbrukare, bland annat 4/20 Games, Cannafit och Run on Grass, för att visa att det går att bruka cannabis utan att man måste sitta i soffan och käka chips.

– Jag känner många långdistanslöpare som är i garderoben om sitt cannabisbruk, säger Chris Barnicle, en föredetta distanslöpare som nu kallar sig "The Worlds Fastest Stoner".

– Det finns en stereotyp om att folk som använder marijuana inte är atletiska, men det är bara för att de så sällan är representerade. Allmänheten får bara en bild av folk som sitter och röker hela dagarna och inte är aktiva, säger Barnicle.

Läs mer om löpning, Collins och cannabis i Guardians reportage här.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Joggar du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.