Jesper Hussfelt ska kommentera fotbolls-EM i sommar.
1 av 5
Jesper Hussfelt ska kommentera fotbolls-EM i sommar.
Allianz Riviera i Nice. En av spelplatserna för Sverige i sommar.
2 av 5
Allianz Riviera i Nice. En av spelplatserna för Sverige i sommar.
Jesper Hussfelt med expertkommentatorn Anders Andersson.
3 av 5
Jesper Hussfelt med expertkommentatorn Anders Andersson.
4 av 5
Oscar Hiljemark, Sverige.
5 av 5
Oscar Hiljemark, Sverige.

Hussfelts tips och råd för att nå hela vägen som journalist

I tävlingen Next in Football har du chansen att vinna en plats som EM-reporter för Nyheter24:s räkning i Frankrike i sommar. Redaktionen har pratat med TV4:s kommentator Jesper Hussfelt som ger tips och råd för vad som krävs för att nå hela vägen.


Jesper Hussfelt är en av kommentatorerna som TV4 skickar till EM i Frankrike den kommande sommaren. Ett drömjobb för många – men en uppgift som är svårare att klara av än man tror.

Nyheter24 har pratat med Hussfelt om yrket, tipsen för att lyckas slå igenom och hur man ska agera för att gå hem hos folket.


Bildkälla: Bildbyrån.

Hur kom det sig att du blev journalist?

– Vinden tog mig dit.

Haha, det där får du utveckla.

– Det är ingenting jag vetat om eller haft som mål hela livet, men jag har hela tiden känt vilket håll jag vill åt. Och det har jag tagit vidare i samband med passion och drivkraft. Serie A blev en passion, och det tog mig till att få åka runt till de stora arenorna och kommentera matcher. Nu har släppt en del av Italien ett tag och tagit mig vidare. Tycker det är underbart att få åka runt på arenorna i Sverige just nu. Jag åker hellre till Örebro än Paris, just nu.

Vad är det viktigaste för att lyckas?

– Ett jävligt bra självförtroende – utan att för all del vara kaxig. Vara ödmjuk inför uppgiften men ändå tro på sig själv enormt, man får aldrig tappa huvudet. Jag har alltid trott på min egen framgång – kanske en övertro ibland – men då har jag siktat väldigt högt också.

Har du några tips till personen som får åka ner till Frankrike för Nyheter24:s räkning och bevaka när det blir skarpt läge och Zlatan Ibrahimovic eller John Guidetti står framför mikrofonen?

– Att alla är yrkesutövare och sysslar med fotboll. Det behövs ingen onödig respekt för lirarna. Mer än jämn och balanserad nivå. Det är fotboll det handlar om.

– Generellt måste man ställa sig frågan vad man verkligen tycker och stå för sin åsikt. Vara unik utan att konstla till det. Se till att ha ett bra språk, tro på dig själv. Sedan har jag också alltid gillat att ta lite risker. Man måste våga hoppa här och där.


Bildkälla: Bildbyrån.

Är det stora differenser mellan jobbet utanför mästerskapet som när man är i mitt i bubblan?

– Just mästerskap trodde jag det var det viktigaste att ha en hög högstanivå när jag var ung. Men det jag har lärt mig av jobbet är att om man inte märks så mycket och cheferna uppskattar det man gör så är det bra – och att folket orkar lyssna mer än ett mästerskap. Då har man kommit en bit på vägen. Ungefär som en bra domare.

Inte bli större än matchen, med andra ord?

– Exakt. Verka utan att synas. Sedan ska man ha en profil – men inte så tydlig att riskera att störa matchen. Snarare förhöja den.

Den elfte juni hörs Jesper Hussfelt i rutan tillsammans med expertkommentator Anders Andersson för första gången i EM, då Albanien och Schweiz möts i första gruppspelsomgången.


Vill du också delta i tävlingen, Next in Football och ha chansen att bli Nyheter24:s reporter i Frankrike?

Skapa då en reporterprofil på www.nextinfootball.se

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du följa fotbolls-EM slaviskt?
Tack för din röst!