Lördag 20 Aug
Stockholm

Den riktiga fotbollen kommer aldrig att dö

Leicester City (skyttekungen Jamie Vardy till vänster), med tredje lägst budget inför säsongen, vann Premier League före Manchester City trots att klubben spenderat miljarder på spelarköp. Bildkälla: Bildbyrån.
1 av 2
Leicester City (skyttekungen Jamie Vardy till vänster), med tredje lägst budget inför säsongen, vann Premier League före Manchester City trots att klubben spenderat miljarder på spelarköp. Bildkälla: Bildbyrån. Foto:
Barcelona är en ekonomisk stormakt i Europa – men har också byggt ett lag format av många egenfostrade spelare.
2 av 2
Barcelona är en ekonomisk stormakt i Europa – men har också byggt ett lag format av många egenfostrade spelare. Foto:

Historia och tradition mot en stenrik shejk och pengadoping. Än så länge regerar de traditionella lagen – men hur länge kommer det fortsätta?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Fotbollen, likt allt annat i samhället, förändras och utvecklas hela tiden. Pengarna blir en större och större del av sporten vi alla älskar – är det på gott eller på ont?

Manchester City, ett lag med en förhållandevis blek historia, köptes år 2008 upp av shejk Mansour bin Zayed Al-Nahyan, vars medlemskap i Förenade Arabemiratens kungliga familj gör honom till en av världens rikaste människor. Sedan uppköpet har The Blues vunnit Premier League två gånger och spelat i Champions League kontinuerligt. Lagets fanskara har dessutom mångdubblats – framgång såväl som kärlek går alltså att köpas för pengar.

Att en stark ekonomi gynnar ett lag är givet, oavsett om ekonomin växt fram tack vare goda sportsliga resultat och triumfer eller om den skänkts till laget över en natt. Men hur påverkar pengars numera enorma inflytande fotbollen i stort?

Pengarnas betydelse kommer göra det ännu svårare för Barcelona att fortsätta skörda segrar med hjälp av La Masia. Den borde redan ha stoppat Athletic Bilbaos oskrivna lag att endast spela med baskiska spelare. Att Leicester går från nedflyttningstippat till att vinna Premier League med tio poäng ska vara en omöjlighet. Men Barcelona kommer av allt att döma att vinna La Liga. Bilbao har redan kvalificerat sig för Europaspel. Leicester chockar hela fotbollsvärlden genom att bli klara seriesegrare.

Bildkälla: Bildbyrån.

Pengar är en stor del av den moderna fotbollen. Pengar kan via en multimiljardär dyka upp i ett lag ifrån ingenstans och ge dem en orättvis och oproportionerlig fördel, pengar kan flytta gränser. Men så länge det fortfarande finns lag som dessa, lag som gör det som i dagens fotboll borde vara omöjligt – då är vår sport alltjämt vacker nog.

Texten är skriven av Next in Football-deltagaren "emilsandberg".

Vill du också delta i tävlingen Next in Football och ha chansen att bli Nyheter24:s reporter i Frankrike?

Skapa då en reporterprofil på www.nextinfootball.se och tävla direkt!

Är Leicesters ligatitel tidernas skräll i fotbollsvärlden?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.