"Elfsborg joggar hem det här"

Nyheter24:s Joel Ekdal om årets allsvenska.


Tolv av 16 tränare gav det solklara beskedet vid allsvenskans upptaktsträff. Det har inte känts lika klart i förväg som det gavs klarhet om under tisdagen. Elfsborg är så klara favoriter till den allsvenska vinsten 2009 att ett par av tränarna menade att boråsarna skulle ”jogga” och ”promenera” hem serien.

Allsvenskans upptaktsträff bjöd inte bara på sexton tränare med både trötta och intressanta analyser, två grymma konferencierer i radiosportens Lasse Granqvist och Tommy Åström och god mat.

Vi fick även en uppvisning i hur det går till att sätta press på en coach. Tolv tränare av 16 (för att vara exakt 11,5 då Helsingborgs Bosse Nilsson delade sin röst mellan Elfsborg och Blåvitt) skickade en hälsning till Magnus Haglund som satt bredvid och menade att hans pojkar skulle få lyfta pokalen i år. Lägg därtill 43 procent av de omkring 250 närvarande sportjournalisterna och övriga ledare. Svenska spel borde vi det laget ha infört spelstopp på Elfsborg som seriesegrare.

Haglund hävdade dock att det inte är rimligt att begära att Ante Covic ska släppa in lika få mål som Johan Wiland gjorde i fjol. Sant, förvisso. Men med det mittfält du huserar över i år, Magnus, får du nog finna dig i att bära fotbollssveriges förväntningar på axlarna hela säsongen.

Personligen tror jag Helsingborg blir livsfarliga. Inte bara för att ”Henke” är med igen, utan för att truppen i sin helhet liknar ett dagis av barn som inget hellre vill än att spela boll.

U 21-landslagsspelarna Rasmus Jönsson, Andreas Landgren och Joel Ekstrand är några exempel. Alla tre har massor av potential, allsvensk rutin från förra året och är helt klart några av de mest intressanta ungtuppar som finns inom svensk fotboll.

Som grädden på moset verkar Bosse Nilsson vara en av Allsvenskans mest lättsinniga och trevligaste tränare. På frågan om han kan tänka sig att låta fler spelare än ”Henke” i HIF spela innebandy svarade han:

– Nej, man måste ha spelat en Champions League-final för att få göra det.

Det underbara svaret tar vi med oss in i allsvenskan 2009.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!