Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Djurgården bäst i Sverige – flest bortasupportrar i Allsvenskan

- 09/11/2017, 17:48

TT

Djurgården tog inte bara den sista Europaplatsen i avgörande omgången, utan får nu glädjas åt en ny framgång.

Det har varit en händelserik säsong för Djurgårdens spelare. Laget tog Europaplatsen i sista omgången på bortaplan mot Kalmar inför ett stort Djurgårdsfölje. 

Idag kom beviset på att Djurgårdens fans är bäst på att resa i Sverige.  25 910 fans har åkt land och rike runt under de 15 spelade omgångarna på bortaplan. Precis där bakom kom Stockholmskonkurrenterna Hammarby och AIK, med 23 590 och 22 297 åskådare. Se hela listan längst ner.

Nyheter24 valde därför att höra av sig till Djurgårdens SLO, Lena Gustafson Wiberg för att få några ord kring årets stora uppslutning. 

Varför är Djurgårdare så bra på att resa på bortmatcher?

– Jag tror någonstans att man inser vikten av stödet när man åker runt hela Sverige och man märker att det gör skillnad. Spelarna har visat en otrolig uppskattning också, för jag vet att det betyder väldigt mycket för laget. Det är roligt också att vi känner den gemenskap som vi gör och trivs så bra ihop med tanke hur många timmar man spenderar ihop när man reser runt, säger Lena Gustafson Wiberg.

Bästa bortamatchen i år?

– Oooh, bästa borta matchen i år, det är sådan svår fråga med tanke på hur många bra bortamatcher det har varit. Avslutningsmatchen nere i Kalmar var givetvis en drömresa med tanke på allt som den matchen innebar. Men de tågresorna som Järnkaminerna anordnade ner till IFK Göteborg och Häcken var riktigt lyckade, säger Lena till Nyheter24.

Bästa arenan du har kommit till under året?

– Där har vi debatterat en del inom gruppen eftersom vi röstade på detta för priset till årets bortasektion. Men Bravida Arena är fantastiskt bra eftersom Häckens anhöriga är väldigt lyhörda och lyssnar på vår input i det hela. Dem strävar också efter att alltid förbättra sig, bara en sådan grej att de bjöd alla borta supportrar på kaffe på plats var väldigt uppskattat, medger Lena Gustafson Wiberg.

Har du några roliga anekdoter från någon resa genom åren som du vill dela med dig av?

– Jag älskar att vi reser så mycket som vi gör runt om i Sverige och alla minnen som skapas där, men nu vill man blicka framåt eftersom vi ska ut och resa ute i Europa. Jag är jättenyfiken på vad vi kan skapa inom Djurgårdsfamiljen ute i Europa. Ett minne jag har från våra före detta Europa-äventyr är när vi lämnade arenan i Kaunas och visste om att vi skulle till Stadio delle Alpi nästa omgång och möta Juventus. Att få den känslan att sjunka in kändes ju extremt underligt och fantastiskt. Nu vill vi skapa nya minnen i Europa och det känns som en bortaresa till Färöarna eller Gibraltar kan göra det för oss inom Djurgårdsfamiljen, säger en upprymd Lena.  

Här är hela listan.


Lag
Bortafölje
1.Djurgården 25 910
2.Hammarby 23 590
3.AIK 22 297
4.Malmö FF14 698
5.IFK Göteborg11 984
6.IFK Norrköping4 833
7.Östersunds FK3 157
8.IK Sirius3 085
9.Örebro SK2 644
10.IF Elfsborg2 547
11.Jönköpings Södra IF1 805
12.GIF Sundsvall1 399
13.BK Häcken1 071
14.Kalmar FF1 002
15.Halmstad BK829
16.AFC Eskilstuna199

Gillar du Allsvenskan och allt som cirkulerar världens bästa liga? Lyssna då på Nyheter24:s nya podcast Studio Allsvenskan

Skapar Djurgårdens fans bäst tryck på bortaplan?