Fotbollsarena till vänster – saudisk kvinna till höger
1 av 3
Idag får kvinnor för första gången någonsin gå på fotboll i Saudiarabien. - Foto: TT
Fotbollsarena i Riyadh med två saudiska män i förgrunden.
2 av 3
Bild från fotbollsarenan i Riyadh. - Foto: TT
Två kvinnor i köpcentrum i Saudiarabien
3 av 3
Nu får saudiska kvinnor äntligen besöka fotbollsmatcher. - Foto: TT

Nu får kvinnor i Saudiarabien gå på fotboll

Och det är inte en dag för tidigt. Efter reformer i Saudiarabien blir dagens match mellan al-Ahli och al-Batin den första någonsin som kvinnor i landet får besöka.


Situationen för kvinnor i monarkin Saudiarabien har länge varit ohållbar, och sett till jämställdhet i landet rankades Saudiarabien på plats 141 av 144 i World Economic Forums undersökning från förra året.

Efter nya reformer från kronprinsen Mohammed bin Salman har landet trots detta nu tagit myrsteg mot jämställdhet, och bland annat kommer kvinnor från och med juni tillåtas köra bilar.

Ett annat stort steg, som gör sig påmint främst i idrottsvärlden, är det att kvinnor från och med idag för första gången någonsin får besöka en fotbollsmatch, då ligatvåan al-Ahli tar emot laget al-Batin på King Abdullah Sport Stadium.

– Det är tufft att enbart titta på ditt lag på tv, speciellt när det är en stormatch eller final, men nu besannas äntligen min dröm, säger 22-åriga Ghadah Grrah till The Guardian, som fortfarande grämer sig över att missa sitt favoritlag al-Hilal spela asiatisk Champions League-final i 2014.

En som kommer att fira den nya ändringen med att besöka dagens match, som har avspark 18.00, är Lina al-Maeena, medlem i Shura-rådet vars uppgifter bland annat är att förse Saudiarabiens kung med lagförslag.

– Det kommer verkligen bli ett paradigmskifte för Saudiarabien och mäns uppfattning av kvinnor som jämlikar, såväl i arbetslivet som på gatan och fotbollstadion, säger hon till Financial Times.

Ytterligare lagförslag som väntas komma i Saudiarabien är att tillåta kvinnor att gå på bio.

Trots att landet har en lång väg att gå sett till jämställdhet firas beslutet att tillåta kvinnor på arenorna, speciellt då fotboll är den mest populära sporten i landet. Saudiarabien har även fått ett uppsving på den internationella arenan då herrarnas lag kommer att tävla i VM i Ryssland.

TV: Kvinna bar kjol på snap i Saudiarabien – nu hyllas och jagas hon

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han är främste svenske poänggöraren

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

1 timme sedan
Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta rysk deltagande under neutral flagg. De som ska lämna rekommendationer till Kreml verkar djupt oeniga om vägen framåt.

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58
Det blir ingen ny trippel för Manchester City. Trots enorm dominans i onsdagens retur tog det stopp i Champions Leagues kvartsfinal mot Real Madrid. Andrij Lunin och Antonio Rüdiger blev stora matchhjältar för Real i den avgörande straffläggningen.

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

igår 21:30
Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.

Svensk succé – ryttarstjärnorna i topp i finalen

igår 20:40
Henrik von Eckermann varnade för landslagskompisen Peder Fredricson i världscupfinalen. Fredricson ligger tvåa efter den första omgången i Riyad efter den snabba och felfria ritten på Catch Me Not – enbart slagen av von Eckermann. Jag är inte förvånad. Kul att slå honom och jättekul att vi båda är i topp, säger världsettan.