Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu får kvinnor i Saudiarabien gå på fotboll

Fotbollsarena till vänster – saudisk kvinna till höger

Idag får kvinnor för första gången någonsin gå på fotboll i Saudiarabien.

TT

Fotbollsarena i Riyadh med två saudiska män i förgrunden.

Bild från fotbollsarenan i Riyadh.

TT

Två kvinnor i köpcentrum i Saudiarabien

Nu får saudiska kvinnor äntligen besöka fotbollsmatcher.

TT

Sport | 12/01/2018 17:23

Och det är inte en dag för tidigt. Efter reformer i Saudiarabien blir dagens match mellan al-Ahli och al-Batin den första någonsin som kvinnor i landet får besöka.

Situationen för kvinnor i monarkin Saudiarabien har länge varit ohållbar, och sett till jämställdhet i landet rankades Saudiarabien på plats 141 av 144 i World Economic Forums undersökning från förra året.

Efter nya reformer från kronprinsen Mohammed bin Salman har landet trots detta nu tagit myrsteg mot jämställdhet, och bland annat kommer kvinnor från och med juni tillåtas köra bilar.

Ett annat stort steg, som gör sig påmint främst i idrottsvärlden, är det att kvinnor från och med idag för första gången någonsin får besöka en fotbollsmatch, då ligatvåan al-Ahli tar emot laget al-Batin på King Abdullah Sport Stadium.

– Det är tufft att enbart titta på ditt lag på tv, speciellt när det är en stormatch eller final, men nu besannas äntligen min dröm, säger 22-åriga Ghadah Grrah till The Guardian, som fortfarande grämer sig över att missa sitt favoritlag al-Hilal spela asiatisk Champions League-final i 2014.

En som kommer att fira den nya ändringen med att besöka dagens match, som har avspark 18.00, är Lina al-Maeena, medlem i Shura-rådet vars uppgifter bland annat är att förse Saudiarabiens kung med lagförslag.

– Det kommer verkligen bli ett paradigmskifte för Saudiarabien och mäns uppfattning av kvinnor som jämlikar, såväl i arbetslivet som på gatan och fotbollstadion, säger hon till Financial Times.

Ytterligare lagförslag som väntas komma i Saudiarabien är att tillåta kvinnor att gå på bio.

Trots att landet har en lång väg att gå sett till jämställdhet firas beslutet att tillåta kvinnor på arenorna, speciellt då fotboll är den mest populära sporten i landet. Saudiarabien har även fått ett uppsving på den internationella arenan då herrarnas lag kommer att tävla i VM i Ryssland.

TV: Kvinna bar kjol på snap i Saudiarabien – nu hyllas och jagas hon

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.