Fotbollsarena till vänster – saudisk kvinna till höger
1 av 3
Idag får kvinnor för första gången någonsin gå på fotboll i Saudiarabien. - Foto: TT
Fotbollsarena i Riyadh med två saudiska män i förgrunden.
2 av 3
Bild från fotbollsarenan i Riyadh. - Foto: TT
Två kvinnor i köpcentrum i Saudiarabien
3 av 3
Nu får saudiska kvinnor äntligen besöka fotbollsmatcher. - Foto: TT

Nu får kvinnor i Saudiarabien gå på fotboll

Och det är inte en dag för tidigt. Efter reformer i Saudiarabien blir dagens match mellan al-Ahli och al-Batin den första någonsin som kvinnor i landet får besöka.


Situationen för kvinnor i monarkin Saudiarabien har länge varit ohållbar, och sett till jämställdhet i landet rankades Saudiarabien på plats 141 av 144 i World Economic Forums undersökning från förra året.

Efter nya reformer från kronprinsen Mohammed bin Salman har landet trots detta nu tagit myrsteg mot jämställdhet, och bland annat kommer kvinnor från och med juni tillåtas köra bilar.

Ett annat stort steg, som gör sig påmint främst i idrottsvärlden, är det att kvinnor från och med idag för första gången någonsin får besöka en fotbollsmatch, då ligatvåan al-Ahli tar emot laget al-Batin på King Abdullah Sport Stadium.

– Det är tufft att enbart titta på ditt lag på tv, speciellt när det är en stormatch eller final, men nu besannas äntligen min dröm, säger 22-åriga Ghadah Grrah till The Guardian, som fortfarande grämer sig över att missa sitt favoritlag al-Hilal spela asiatisk Champions League-final i 2014.

En som kommer att fira den nya ändringen med att besöka dagens match, som har avspark 18.00, är Lina al-Maeena, medlem i Shura-rådet vars uppgifter bland annat är att förse Saudiarabiens kung med lagförslag.

– Det kommer verkligen bli ett paradigmskifte för Saudiarabien och mäns uppfattning av kvinnor som jämlikar, såväl i arbetslivet som på gatan och fotbollstadion, säger hon till Financial Times.

Ytterligare lagförslag som väntas komma i Saudiarabien är att tillåta kvinnor att gå på bio.

Trots att landet har en lång väg att gå sett till jämställdhet firas beslutet att tillåta kvinnor på arenorna, speciellt då fotboll är den mest populära sporten i landet. Saudiarabien har även fått ett uppsving på den internationella arenan då herrarnas lag kommer att tävla i VM i Ryssland.

TV: Kvinna bar kjol på snap i Saudiarabien – nu hyllas och jagas hon

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

Friidrotten sågas för OS-prispengar

1 timme sedan
Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

2 timmar sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

idag 15:02
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

idag 14:54
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

idag 14:32
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.