Inför säsongen skrev Simon Thern och Jordan Larsson på för IFK Norrköping. Vilket gör dem till IFK-spelare till 2020
IFK Norrköping har värvat två av Allsvenskans mest spännande nyförvärv är Jordan Larsson och Simon Thern. Men hur lyckades manager Jens Gustafsson att värva dem till Peking? - Foto: TT/Montage

Så övertalade IFK Norrköping Simon Thern och Jordan Larsson

Inför säsongen 2018 värvade IFK Norrköping Simon Thern och Jordan Larsson från de holländska lagen SC Hereenveen respektive NEC Nijmegen. Men hur lyckades egentligen manager Jens Gustafsson att värva två av Allsvenskans mest spännande spelare?


Simon Thern lyckades aldrig slå sig in i Hereenveens startelva under sin första tid i klubben utan blev istället under säsongen 2017 utlånad till AIK. När lånet gick ut efter säsongen hade Thern inte imponerat tillräckligt för att han skulle kunna återvända till Holland för att ta en startplats. 

Istället återvänder Thern ännu en gång till Allsvenskan och IFK Norrköping vilka han skrev på ett treårskontrakt med den 15 januari vilket gör honom till Pekingspelare till december 2020.

Ytterligare en spelare med erfarenhet från holländskt ligaspel är Jordan Larsson med ett förflutet i NEC. Som under säsongen 2017 spelade i den holländska andra divisionen. Trots detta lyckades inte Jordan ta en plats i startelvan utan blev istället bortvald till förmån för vad den dåvarande huvudtränaren Adrie Bogers ansåg vara bättre anfallsspelare. 

Därför återvänder Jordan nu till Allsvenskan och likt Thern skrev han på för tre år med IFK Norrköping.

Både Simon Thern och Jordan Larsson har stor erfarenhet av allsvenskan. Där den förstnämnde vunnit SM-guld tre gånger, ett med Helsingborg och två med Malmö. 

Båda spelarna har spåtts lysande framtider och anses av många vara för bra för att spela i Allsvenskan, så hur lyckades egentligen Jens Gustafsson locka de, i allsvenska mått mätta, stjärnspelarna till Östgötaporten inför säsongen 2018?

Den frågan ställde programledaren Marcus Birro Jens i förra veckans Studio Allsvenskan.

Hur många gånger fick du ringa Jordan Larsson innan han tackade ja?

Jag ringde inte så många gånger, däremot så träffades vi flera gånger där vi pratade om oss och vad vi kunde göra för honom och vad han kunde göra för oss.

Chefredaktör Henrik Eriksson påpekar att Jordan själv sagt att det var Jens som övertalade honom att gå till IFK Norrköping. 

I en intervju så sa han att det ändå var du som övertalade honom på något sätt? 

– Detta är rätt så intressant egentligen, för jag tror att både Jordan och Simon mycket väl skulle kunna hamnat i ett annat lag där de tjänat mycket mer pengar än i IFK Norrköping. Så det gav mig en boost, det vill säga att det inte bara är pengarna som styr utan andra faktorer spelar också in. 

Men vad var det du sa till honom, som övertalade honom? 

– Nej men vi pratade ju om vad vi håller på med och vad vi vill. Sen kan ju jag säga vad jag vill om inte verkligheten visar det. Men med vårt sommarfönster så visar vi det, det vill säga med de spelare som fick komma iväg och hur de hade utvecklats så får vi styrka i våra ord också som gör att vi blir attraktiva i den bemärkelsen.

Simon Thern då?

– Nja, de som känner Simon vet, jag sa inte så mycket utan det var mest han som pratade. 

Varför ville du ha Simon då?

– För att han har unika egenskaper i fotbollen idag. Alexander Fransson hade det men försvann ganska tidigt, Tesfaldet Tekie har det. Egenskaperna som jag pratar om är snabbhet med boll samtidigt som de har ett kreativt sinne som gör att de kan öppna upp spelet. Men framför allt drivet med boll. 

I förra veckans Studio Allsvenskan diskuterar IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson IFK Norrköping tillsammans med programledare Marcus Birro, chefredaktör Henrik Eriksson samt sportreporter Philip De Giorgio.

I spelaren ovan kan du se när Jens Gustafsson berättar om värvningarna av Simon Thern och Jordan Larsson. Här kan du se avsnittet i sin helhet och här kan du höra det som podcast. 

Imorgon är Studio Allsvenskan tillbaka med ett nytt avsnitt och denna gången gästar Hammarbys nya tränare Stefan Billborn. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vinner IFK Norrköping SM-guld 2018?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.