Sverige spelar i grupp F med Sydkorea, Tyskland och Mexiko
Sverige ska spela VM i Ryssland och den första matchen är mot Sydkorea - Foto: TT: Lee Jin-man/JONAS EKSTRÖMER

Här är allt du behöver veta inför Sverige-Sydkorea

På måndag kliver Sverige in i VM när de ställs mot Sydkorea. Sverige som spelar i grupp F ska förutom Sydkorea möta både Mexiko och Tyskland. Här är allt du behöver veta om Sydkorea inför matchen.


Världsmästerskapet i Ryssland är i fullgång och på måndag är det dags för Sverige att ge sin in i hetluften när de ställs mot Sydkorea i den första omgången av grupp F. 

En match som både Sydkorea och Sverige är piskade att vinna för att vara med och slåss om slutspelsplatserna som vinnaren och tvåan av gruppen tilldelas. 

Sveriges väg till VM var relativt snårig men efter att ha slagit ut Italien i VM-playoff så har de svenska fansen fått upp förhoppningarna. Och kanske kan VM i Ryssland bli Sveriges möjlighet att göra om bedriften från 1994. 

Men hur kommer det egentligen att gå i matchen mot ett taggat Sydkorea? 

Sydkoreas målskillnad, inte något att skryta om

Låt oss först kolla på hur Sydkorea tog sig till VM. Av 10 spelade matcher lyckades man enbart skrapa ihop 15 poäng av 30 möjliga och mäktade enbart med att göra ynka 11 mål samtidigt som man släppte in tio. 

Sydkoreas målskillnad för hela kvalet landade alltså på +1, inte något att skryta om direkt. Övriga lag i Sydkoreas kvalgrupp kan inte heller räknas som några större nationer när det kommer till fotboll. 

Lagen som man ställdes mot var följande: Iran, Syrien, Uzbekistan, Kina och Qatar. Sydkoreas väg till VM kan därför inte räknas som någon större bedrift utan var snarare tur än skicklighet.

Även om det gått mindre bra för Sydkorea går det inte att blunda för Sydkoreas stora stjärna, Heung-Min Son, som till vardags är anfallare i Tottenham Hotspur. 25-åringen kommer från en bra säsong i England där han på 37 matcher gjorde 12 mål och fem assist, räkna därför med att han kommer bli det största hotet för Sverige. 

Sydkorea gjorde ett mindre bra kval för att ta sig till VM. Bildkälla: TT/Pavel Golovkin

Sett till VM-kval så gjorde Sverige det betydligt bättre än Sydkorea då man på 10 spelade matcher lyckades ta 19 poäng av 30 möjliga. Man lyckades även göra 26 mål och släppte samtidigt enbart in nio vilket gav en målskillnad på +17. 

Sveriges motståndare i VM-kvalet var även betydligt tuffare än Sydkorea då man fick möta bland annat Frankrike och Nederländerna. 

Ser man till den officiella världsrankingen från Fifa hamnar Sydkorea på plats 57, samtidigt som Sverige landar på plats 24. Statistiken talar alltså för en svensk vinst.

Sverige gjorde ett bra VM-kval och lyckades ta sig till VM genom att slå ut Italien

Om Sverige kan vinna mot Sydkorea går bara att spekulera i men sett till kvalstatistik så borde Sveriges vinstchanser vara relativt goda. Samtidigt så är det viktigt att komma ihåg att förutsättningarna för de båda lagen är annorlunda när de på måndagen kliver in på Nizhny Novgorod Stadium. För självklart är det så att vikten att vinna en mästerskapsmatch är större än en kvalmatch.

Spelartrupp Sydkorea

Målvakter                                                                

Seung-Gyu Kim                       

Jin-Heyon Kim

Hyun-Woo Cho                                       

Backar                                                                                      

Yo-Han Go                                            

Hyun-Soo Jang

Jin-Soo Kim

Min-Woo Kim

Young-Gwon Kim

Yong Lee

Joo-Ho Park

Young-Sun Yun

Mittfältare

Sung-Yueng

Ja-Cheol Koo

Se-Jong Ju

Woo-Young Jung

Chung-Yong Lee

Jae-Sung Lee

Seeing-Woo Lee

Chang-Min Lee

Anfallare

Heung-Min Son

Hee-Chan Hwang

Shin-Wook Kim

Dong-Won Ji

Förbundskapten

Tae-Yong Shin

Missa inte Sveriges match mot Sydkorea måndagen 18:e juni klockan 14:00.  

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vem vinner matchen?
Tack för din röst!