Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 saker om Andreas Granqvist som du kanske inte kände till

- 03/07/2018, 15:47

Sveriges lagkapten Andreas Granqvist har bländat det svenska folket med sitt försvarsspel och näsa för mål under VM-slutspelet i Ryssland. Men vem är människan bakom fotbollsspelaren? Här är fem saker som du kanske inte kände till om honom.

Den svenska lagkaptenen Andreas Granqvist, även kallad Granen, har gjort succé under VM-slutspelet i Ryssland. Inte minst visade han prov på sina kvalitéer i den första matchen mot Sydkorea när han visade vägen för det svenska landslaget med matchens enda mål. Även om målet kom på straff, så hindrade det inte det svenska folket från att höja honom till skyarna. 

Men vem är egentligen mannen bakom spelaren på planen? Här är fem saker som du kanske inte kände till om Andreas Granqvist. 

1. Slutar i landslaget

När VM-äventyret med landslaget tar slut så kan även Andreas landslagstid vara över. Till Aftonbladet har Granqvist själv berättat om tankarna att lämna landslaget efter VM. 

– Det är mycket möjligt. Vi får se hur det känns efteråt. Som jag sagt tidigare: jag och Janne Andersson har pratat om det, jag flyttar hem till Helsingborg efter VM, sa Granqvist på en presskonferens inför matchen mot Mexiko.

2. Extremt målfarlig

Andreas Granqvist är inte bara en fantastisk mittback utan även målfarlig. Under sin tid i FC Groningen gjorde Granqvist hela 21 mål på 96 matcher, ett fantastiskt målfacit för en mittback. Även under VM-slutspelet i Ryssland har Granqvist visat att målskyttet fortfarande sitter i och på tre spelade matcher står lagkaptenen nu noterad för två mål. 

Andreas Granqvist under en presskonferens.
Andreas Granqvist har vunnit många individuella priser. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT

3. Vunnit guldbollen

Mellan åren 2006-2016 vann Zlatan Ibrahimovic Guldbollen tio år i sträck. När han valde att lägga av med landslagsfotbollen 2016 så var det plötsligt dags för en ny spelare att vinna det åtråvärda priset. Att koras till Sveriges bästa fotbollsspelare. 

Under Fotbollsgalan 2017 så var det nog inte många som trodde att Andreas Granqvist skulle ha en chans att vinna Guldbollen eftersom att Emil Forsberg kom från en fantastisk säsong i Bundesliga. Men när priset väl förkunnades så stod det klart att Andreas Granqvist var Sveriges bästa fotbollsspelare år 2017. 

4. Sveriges bästa back

Andreas Granqvist i duell med en motståndare från Mexiko.
Andreas Granqvist nickar bort bollen i matchen mot Mexiko. Bildkälla: Gregorio Borgia/TT

Bara en gång har Andreas Granqvist vunnit priset som Sveriges bästa fotbollsspelare men självklart har han vunnit fler utmärkelser. Hela tre gånger tidigare har Andreas Granqvist blivit utnämnd till Sveriges bästa back. Första gången som Granqvist blev årets back var år 2014, året därpå vann han igen och den tredje gången var 2017.

5. Har tackat nej till 70 miljoner kronor

Andreas Granqvist var mellan 2013 - 2018 spelare i ryska Krasnodar, men valde att gå tillbaka till Helsingborgs IF när hans kontrakt med Krasnodar löpte ut. Men frågan är hur enkelt beslutet egentligen var. När han valde att återvända till Helsingborg så valde han även att tacka nej till en kontraktsförlängning värd cirka 70 miljoner kronor för ytterligare två säsonger i Ryssland, vilket Fotbollskanalen har skrivit om tidigare. 

Du kanske även är intresserad att läsa om Englands stora stjärna Harry Kane. Här är fem saker du inte visste om honom.

Gillar du Andreas Granqvist?