Andreas Granqvist är en svensk mittback.
Andreas Granqvist har varit enastående för Sverige i VM. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

5 saker om Andreas Granqvist som du kanske inte kände till

Sveriges lagkapten Andreas Granqvist har bländat det svenska folket med sitt försvarsspel och näsa för mål under VM-slutspelet i Ryssland. Men vem är människan bakom fotbollsspelaren? Här är fem saker som du kanske inte kände till om honom.


Den svenska lagkaptenen Andreas Granqvist, även kallad Granen, har gjort succé under VM-slutspelet i Ryssland. Inte minst visade han prov på sina kvalitéer i den första matchen mot Sydkorea när han visade vägen för det svenska landslaget med matchens enda mål. Även om målet kom på straff, så hindrade det inte det svenska folket från att höja honom till skyarna. 

Men vem är egentligen mannen bakom spelaren på planen? Här är fem saker som du kanske inte kände till om Andreas Granqvist. 

1. Slutar i landslaget

När VM-äventyret med landslaget tar slut så kan även Andreas landslagstid vara över. Till Aftonbladet har Granqvist själv berättat om tankarna att lämna landslaget efter VM. 

– Det är mycket möjligt. Vi får se hur det känns efteråt. Som jag sagt tidigare: jag och Janne Andersson har pratat om det, jag flyttar hem till Helsingborg efter VM, sa Granqvist på en presskonferens inför matchen mot Mexiko.

2. Extremt målfarlig

Andreas Granqvist är inte bara en fantastisk mittback utan även målfarlig. Under sin tid i FC Groningen gjorde Granqvist hela 21 mål på 96 matcher, ett fantastiskt målfacit för en mittback. Även under VM-slutspelet i Ryssland har Granqvist visat att målskyttet fortfarande sitter i och på tre spelade matcher står lagkaptenen nu noterad för två mål. 

Andreas Granqvist har vunnit många individuella priser. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT

3. Vunnit guldbollen

Mellan åren 2006-2016 vann Zlatan Ibrahimovic Guldbollen tio år i sträck. När han valde att lägga av med landslagsfotbollen 2016 så var det plötsligt dags för en ny spelare att vinna det åtråvärda priset. Att koras till Sveriges bästa fotbollsspelare. 

Under Fotbollsgalan 2017 så var det nog inte många som trodde att Andreas Granqvist skulle ha en chans att vinna Guldbollen eftersom att Emil Forsberg kom från en fantastisk säsong i Bundesliga. Men när priset väl förkunnades så stod det klart att Andreas Granqvist var Sveriges bästa fotbollsspelare år 2017. 

4. Sveriges bästa back

Andreas Granqvist nickar bort bollen i matchen mot Mexiko. Bildkälla: Gregorio Borgia/TT

Bara en gång har Andreas Granqvist vunnit priset som Sveriges bästa fotbollsspelare men självklart har han vunnit fler utmärkelser. Hela tre gånger tidigare har Andreas Granqvist blivit utnämnd till Sveriges bästa back. Första gången som Granqvist blev årets back var år 2014, året därpå vann han igen och den tredje gången var 2017.

5. Har tackat nej till 70 miljoner kronor

Andreas Granqvist var mellan 2013 - 2018 spelare i ryska Krasnodar, men valde att gå tillbaka till Helsingborgs IF när hans kontrakt med Krasnodar löpte ut. Men frågan är hur enkelt beslutet egentligen var. När han valde att återvända till Helsingborg så valde han även att tacka nej till en kontraktsförlängning värd cirka 70 miljoner kronor för ytterligare två säsonger i Ryssland, vilket Fotbollskanalen har skrivit om tidigare. 

Du kanske även är intresserad att läsa om Englands stora stjärna Harry Kane. Här är fem saker du inte visste om honom.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du Andreas Granqvist?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

1 timme sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

1 timme sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

2 timmar sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

2 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.