Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tumult utbröt när Frankrike firade VM-guldet – två döda

- 16/07/2018, 11:35 -

Euforiskt firande utbröt när franska herrlandslaget i fotboll tog hem sitt andra världsmästerskap under söndagskvällen. Fransmän firade natten lång men mitt i kaoset miste två människor sina liv.

Efter att den sista visslan ljöd så tog fransmän och frankofiler över hela världen ut till gatorna, i klädda trikoloren, för att fira det franska landslagets bragd. Firandet varade hela natten och det kanske även nu finns några fransoser som är mitt uppe i sitt firande.

Och scener som den på bilden nedanför var inte en ovanlighet under söndagkvällen.

Firande folkmassa i Paris.

Firande fransoser. Bild: Francois Mori AP/TT

Tumult på många håll

Men firandet har även en baksida. På flera håll i Franrike så rapporterades det om skadegörelse, bråk och stöld, enligt Aftonbladet.

På paradgatan Champs Élysées i Paris så var det ett trettiotal personer som krossade fönster, ställde till oreda och stal flaskor med vin och champagne.

Även i Lyon så uppstod det bråk mellan en större grupp människor under finaldagen och minst åtta personer greps under kvällen och natten.

Människohav av firande fransmän.
Bengaler och trikoloren i högsta hugg. Bild: Francois Mori AP/TT

Två personer miste live

Under kvällen rapporterades det att minst två dödsolyckor har ägt rum och att flertalet personer blivit skadade i samband med firandet av VM-guldet.

I staden Saint-Felix så dog en 30-årig man efter att ha kraschat in i ett träd under firandet. Även en 50-årig man miste sitt liv i staden Annecy då han brutit sin nacke efter att ha hoppat ned i en grund kanal.

– Vi uppmanar alla att ta fullt ansvar för sin egen och andras säkerhet så att vi får ett vackert firande, ända till slutet, sade en talesperson för regeringen.

Obesegrade genom hela VM

Matchen i sig var en väldigt spännande match som innehöll snygga mål, tabbar och även en planstormning innan den kunde avgöras. Efter 90 minuter plus tilläggstid så stod det klart att fransmännen hade vunnit med 4-2 och i och med det gått obesegrade genom hela VM. Här kan du läsa mer om finalen som hade allt.

Andra guldet på 20 år

Det är inte svårt att förstå att det firades rejält med Moët och escargots då senaste gången det franska landslaget lyckades ro hem den åtråvärda titeln som världsmästare var för 20 år sedan. Noterbart så hölls världsmästerskapet 1998 i Franrike.