Söndag 3 Jul
Stockholm

Sju fotbollsskandaler i Sverige vi aldrig glömmer

Gbenga Arokoyo faller efter att ha träffats av ett päron. Tobias Sana håller en hörnflagga i händerna.
Nyheter24 har listat sju stycken skandaler i svensk fotboll som vi minns. Foto: Jonas Ekströmer TT / Adam Ihse TT

Fotboll kallas runt om i världen för "the beautiful game", den vackra sporten. Det stämmer för det mesta men även solen har sina fläckar. Nyheter24 har listat sju skandaler i svensk fotboll vi aldrig glömmer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Fotboll är älskat runt om i världen och i Sverige likaså. Allsvenskan känns hetare än någonsin och trots att kvalitén på plan kan svikta så brukar våra fantastiska supportrar runt om i landet sluta upp och bjuda åskådarna på fantastisk underhållning.

Men allt är såklart inte en dans på rosor utan fotbollen, så som många andra sporter, har vittnat många tragiska och skandalösa händelser som verkligen inte hör hemma i fotbollen.

Det ska tilläggas att det oftast är enskilda individer som ligger bakom vansinnesdåden som får åskådare och fotbollsälskare att skaka på huvudet.

Här är sju skandaler i svensk fotboll som vi minns.

1. Skandalen på Parken, Köpenhamn – 2 juni 2007

Den inspringande dansken. Bildkälla: Anders Wiklund TT

Många av er tänker direkt – "Men vaddå, det här är inte svensk fotboll?". Fast vi har valt att inkludera den då incidenten rör Sveriges landslag och således många svenska fotbollsentusiaster.

Det var den 2 juni 2007 och Sverige mötte Danmark i en rafflande EM-kvalmatch. Sverige såg ut att kunna knipa med sig en seger och ledde med både 2-0 och 3-0 innan Danmark kunde kvittera till 3-3 med cirka kvarten kvar av andra halvlek.

Sverige tilldelades sedermera en straff i matchens slutminuter efter att Danmarks Christian Poulsen slagit Markus Rosenberg som föll till backen. 

I tumultet väljer en berusad dansk supporter att springa in på planen och ge sig på domaren. Han hinner så när fram till domaren för att dela ut ett slag men danska spelare hinner avvärja situationen. Domarteamet väljer att blåsa av matchen och Sverige tilldelas därefter segern med 3-0.

Efteråt så uttalade sig den berusade supportern:

– Jag vill be om ursäkt. Det var extremt dumt gjort av mig. Jag vill be hela Danmark, Sverige och domaren om ursäkt för mitt omänskliga beteende, sa han i en intervju till Sportbladet.

2. Knallskottet mot Tobias Sana, Göteborg – 20 april 2016

Tobias Sana och det omtalade "spjutkatet" Bildkälla: Adam Ihse TT

Den 20 april möttes giganterna Malmö FF och IFK Göteborg, på det senare lagets hemmaplan Gamla Ullevi, i en match som skulle skapa stora rubriker. Tyvärr inte på grund av den bländande fotbollen.

En maskerad man tog sig upp till det övre etage där många Göteborgssupportrar höll till och valde att tända på ett så kallat knallskott. Därefter kastade han ned denna mot planen och precis intill Malmö FF-spelaren Tobias Sana som värmde upp på långsidan, rapporterade Aftonbladet.

Sana reagerade, chockerad som han var, med att riva loss den ena hörnflaggan och sedan kasta den mot supportrarna i den änden knallskottet kom ifrån. Något han ångrade efteråt.

– Nu när jag kommit ur chocken känner jag att det var det dummaste beslutet i mitt liv. Det finns många ungdomar som ser upp till mig och jag vill verkligen be om ursäkt, sa Sana till Aftonbladet.

29-åringen som blev identifierad som den skyldige dömdes sedermera till två månaders fängelse till vållande av kroppsskada.

3. Bengalkastningen på Gamla Ullevi, Göteborg – 10 april 2018

Det kastades bengaler mot sittplats i matchen mellan IFK Göteborg och Hammarby IF Bildkälla: Thomas Johansson TT

Under matchen mellan IFK Göteborg och Hammarby IF den 10 april 2018 så skedde två väldigt trista incidenter. I båda fallen rörde det sig om bengaler som kastats mot sittplats-åskådare från gästande lags kortsida, skrev Expressen.

Ena bengalen ska ha träffat en kvinna, som lyckligtvis inte blev skadad, vars jacka blev förstörd av den brinnande lågan. Den andra bengalen ska ha kastats mot IFK Göteborgs så kallade "levande"-sittplats. Där ska en brand ha uppståt men snabbt kunnat släckas.

4. Knallskottet i Södertälje, Södertälje – 25 april 2011

Smällare som smäller. BIldkälla: Fredrik Sandberg TT/TT

Den 25 april 2011 så drabbades Syrianska FC och AIK samman i vad som skulle bli en skandalmatch i svensk fotboll. Efter endast 20 minuters spel så avbröts matchen hastigt då domare Daniel Wärnmark träffades av ett knallskott som förmodades komma från AIK-klacken.

Debaclet slutade med att Syrianska tilldelades en 3-0 seger och att AIK fick böta 150 000 kronor. Dock inte på grund av knallskottet utan på grund av övrig pyroteknik som ska ha kastats in på plan och mot publik, rapporterade Fotbollskanalen.

5. Gallerskaket på Råsunda, Solna – 18 oktober 2004

Grinden stormas av supportrar. Bildkälla: Canal+

Matchen mellan Hammarby IF och AIK den 18 oktober 2004 var minst sagt en laddad match. Ett starkt Bajen tog emot ett AIK som kämpade med kniven mot strupen för att undvika nedflyttning, i en match som skulle slutat i totalt kaos.

När Hammarby tog ledningen med 1-0 i den 65 matchminuten så väljer en del individer att göra ett försök till att storma planen i sitt missnöje. 

"Hur länge heller de där grindarna? Nu spricker dom, nu spricker grindarna! Fansen är påväg in på planen. Polisen gör nu sitt för att stoppa det! Men kommer de att lyckas?"

Så tjöt det ur tv-apparaten när Niklas Holmgren försökte förklara vad som skedde i allt kaos.

Polisen lyckades till slut mota upploppet med hjälp av vattenkanoner och matchen kunde återupptas. Slutresultatet kunde till slut skrivas till 1-1 mellan de två lagen. Efteråt blev 32 stycken personer åtalade, misstänkta för våldsamt upplopp. 

6. Päronet på Stockholmsstadion, Stockholm – 8 april 2013

Gbenga Arokoyo faller efter att ha träffats av päronet. BIldkälla: Jonas Ekströmer TT/TT

Den 8 april 2013 så avbröts matchen mellan Djurgårdens IF och Mjällby hastigt och rätt så olustigt efter att ett föremål kastats in på planen. Vad för föremål det var? Ett päron

I den 37:e minuten tog Mjällby ledningen med 1-0. Då Robin Strömberg störtade mot första stolpen och tryckte in ledningsmålet. 

Mitt i firandet så träffades Mjällbys Gbenga Arokoyo träffades av päronet som kastades in från läktaren. Han förklarar senare till Aftonbladet om händelsen. 

– Mina lagkamrater sa att det handlade om en frukt. det gjorde så ont, jag trodde att det var en sten, sa Arokoyo till Aftonbladet och fortsatte:

– Jag blev chockad. Det gjorde väldigt ont. Jag ville inte att matchen skulle avbrytas, men fansen är väldigt passionerade för laget. Det borde inte handla om våld, det skulle varit en bra match för båda lagen.

7. Knallskott, stolar och ölglas kastas på Tele2, Stockholm – 19 september 2013

Bild från en match mellan Hammarby och GAIS 2014. Bildkälla: Nils Petter Nilsson TT/TT

Den uppmärksammade incidenten skedde när Hammarby IF tog emot GAIS från Göteborg för en toppmatch i superettan 2013. Men istället för att bli en familjefest så urartade det på läktarn då cirka 40 maskerade män tog sig till etaget ovanför bortasupportrarna för att förstöra festen, kunde Aftonbladet rapportera då.

Det kastades bland annat knallskott, stolar och öl på de tillresta bortasupportrarna innan personerna rörde sig från det övre etaget. Trots tilltaget av individerna så valde man att återuppta matchen och spela klart den. 

Händelsen fördömdes från både Hammarby IF:s håll och andra fotbollsklubbar.

8. Bengalkastningen på Tele2

Djurgårdens halvtidstifo i matchen mot Hammarby. Bildkälla: Janerik Henriksson TT/TT

Den 2 september 2018 så var det dags för ännu ett sprakande derby mellan två bittra rivaler. Djurgårdens IF gästade Hammarby IF och ett toppmöte väntade.

Men innan matchen han sätta igång så startade oroligheterna då en individ från Djurgårdsklacken valde att kasta en brinnande bengal rakt ned på sittplatsläktaren där flertalet människor satt. Även en stol kastades in och träffade en fotograf i huvudet så denne började blöda, rapporterade Expressen.

Matchen som skulle ha satts igång 15.00 blev istället uppskjuten till 15.30 och kunde sedermera spelas klart. Djurgården vann matchen med 3-1 efter full tid.


Brukar du titta på fotboll?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.