Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

4 saker du vill veta om alpinstjärnan Frida Hansdotter

Sport | 02/12/2018 13:46

Hon är en av Sveriges bästa slalomåkare och har bland annat fyra världscupsegrar i bagaget. Men visste du att hon också är släkt med prins Daniel? Nyheter24 har listat fyra saker som gör att du får lite bättre koll på henne.

Frida Hansdotter, en av Sveriges vassaste slalomåkare. Hon föddes på sjukhuset i Västerås på luciadagen 1985, och växte upp i Norberg. De senaste åren har vi fått se henne i flera stora alpina mästerskap, där hon gjort succé. 

Men vad har hon egentligen gjort och vem är hon mer än "Slalom-Frida"? Nyheter24 har listat fem saker som gör att du får lite bättre koll på henne.

Frida Hansdotter var hennes förnamn

Man kan tro att Frida Hansdotter är hennes fulla namn – förnamnet Frida och efternamnet Hansdotter. Men faktiskt är Frida Hansdotter hennes förnamn, iallafall tidigare i hennes liv. Då hette hon Frida Hansdotter Westring, där Westring var hennes efternamn. 

I dag är Frida Hansdotter dock hennes hela namn. 

Syssling till prins Daniel

Hansdotter har numera kungligt blod. Hon är nämligen syssling med prins Daniel, som gifte sig med kronprinsessan Victoria 2010. 

Slog igenom 2005

Enligt henne själv slog hon igenom 2005. Då vann hon sin första Europacup och slutade som 5:a i Slalomcupen.

Bara året innan hade hon tagit sin första Europacuppoäng, så att vinna cupen året efter satte verkligen fart i hennes karriär. 

Prestationer 

Hansdotter har varit med i de olympiska spelen tre gånger: 2010, 2014 och 2018, de senaste arrangerades i Pyeongchangi i Sydkorea. Där kammade hon hem guldet till Sverige när hon vann mot sina motståndare i slalom.

Hon har deltagit i sex världsmästerskap. Totalt har hon tagit hem fem medaljer, både när hon kört själv och i ett lag. Världsmästerskapet i Schladming 2013 tog hon brons i slalom och tog silver tillsammans med det svenska laget. 

Två år senare, 2015, tog hon hem ett silver i världsmästerskapet i Beaver Creek. Och i Sankt Moritz 2017 tog det svenska laget hem ett brons till Sverige och Hansdotter prisades också med en bronsmedalj för hennes slalom-prestation. 

Hansdotter är just nu inte på sin 15:e säsong i den alpina världscupen. Totalt har hon fyra vinster, så vi hoppas att det går vägen för henne även denna säsong!

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur Frida Hansdotter kände när hon vann OS-guld. Det kan du läsa mer om här!

Visste du sedan tidigare att Frida är släkt med prinsen?