Onsdag 20 Okt
Stockholm

Frida Hansdotter om att vinna OS-guld: "Visste att jag skulle vinna"

Frida Hansdotter berättar om att hon visste att hon skulle vinna OS-medalj
Frida Hansdotter sommarpratar i sommar i P1. Foto: Sveriges Radio

Frida Hansdotter sommarpratar i sommar i P1, idag onsdagen den 25 juli 2018. Frida har på senare tid blivit en av Sveriges bästa utförsåkare och i sitt sommarpratet berättar hon bland annat om när hon visste att hon skulle vinna OS-guld.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Frida Hansdotter är en framgångsrik utförsåkare i Sverige. Hon har vunnit ett OS-guld i slalom, två silver och tre brons under VM-sammanhang samt vunnit den sammanlagda slalomvärldscupen en gång.

Men livet som utförsåkare kan vara tufft. Frida Hansdotter reser nämligen över 200 dagar per år, men hennes slit för att bli bäst har gett resultat. I sitt sommarprat berättar hon om den magiska dagen när hon förstod att hon skulle vinna OS-guld i slalom. 

— Ha kul, kämpa, vilja åka fort, ha kul, kämpa, vilja åka fort. Det går som ett mantra i mitt huvud. Starten säger "ten seconds" jag sträcker fram mina stavar, slår ihop de, three, two, sen är jag redan borta. Bra start och jag sätter upp ett högt tempo som planerat, berättar Hansdotter i sitt sommarprat.

— Jag korsar mållinjen och kollar upp, ser min tid och det känns bra. Jag såg Wendy Holders åk från den lilla tv:n och visste att det var bra. Så att ligga två och strax bakom kändes som ett riktigt bra utgångsläge inför andra.

Utgångsläget öppnade upp för ett OS-guld i Sydkorea och Frida Hansdotter förstod efter Mikaela Shiffrins åk att hon skulle kunna ta hem segern.

— Men det som förvånade mig mest det var Shiffrin, hon som är regerande olympisk mästare låg inte bättre än fyra. Det var då jag kände det, det här står mellan mig och Wendy en av oss kommer att vinna OS-guld.

Och visst hade hon rätt för OS-guld blev det och efter guldet har hon hyllats stort i Sverige, men kanske framförallt i sin hembygd. För numera finns Fridabacken i Norberg och ortens nya idrottshall kommer heta Frida Hansdotter Arena. 

Frida Hansdotter målar alltid sina naglar rosa före en tävling, kanske gjorde hon det även innan sitt sommarprat? Lyssningsvärt är det i alla fall. 

Sommar i P1 med Frida Hansdotter släpps som podd 07:00 onsdag den 25 juli och sänds klockan 13:00 i P1. Poddversionen av programmet hittar du här.

Du kanske även är intresserad av de här sommarpratarna: 

Tom Xiong sommarpratar - berättar om sin ångest

Beatrice Fihn sommarpratar: "Vi vann Nobels fredspris"

Inge Thulin om vägen från Malmö till Ovala rummet i USA

Kommer du lyssna på Frida Hansdotters sommarprat?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela