Onsdag 18 Maj
Stockholm

Hugo Berggren: ”Övertygad om att Djurgården blir bäst i stan"

Hugo Berggren i Djurgårdens IF
Hugo Berggren: "Övertygad om att vi blir bäst i Stockholm". Foto: Djurgårdens IF

Djurgårdens IF har tagit ordentlig sats mot 2019. Klubben har plockat in oskiljaktiga duon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf. Men allt är inte nytt – Nyheter24 har träffat Hugo Berggren på Djurgårdens träningsanläggning vid Kaknäs.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hugo Berggren öppnar dörren med ett leende och ett välkomnande handslag. Hans arbetsrum påminner om Harry Potters skrymsle på Privet Drive 4 i den berömda bokserien av J.K Rowling. 

– Fryser du?, frågar den assisterande tränaren och skrattar.

Han är den yngsta av samtliga allsvenska klubbars assisterande tränare med sina 26 år, men Hugo Berggren låter inte högmod bli synligt. För nästan precis två år sedan skrev han på för Djurgårdens IF som assisterande tränare med ansvarsområden över individuell träning för de yngre förmågorna av a-laget. 

– Framför allt handlar det om de afrikanska spelarna, att få in ett europeiskt tänk. Exempelvis med en spelare som Edward Chilufya som varit här ett år nu. Det är dags för honom att ta nästa steg och konkurrera om speltid på allvar. Det tror jag han kommer göra, säger Berggren till Nyheter24.

"Då klipper jag våra matcher"

En del har dålig koll på Hugo Berggren och förknippar honom ofta med sin pappa Henrik Berggren som är VD i klubben. Annars har TV-tittare kunnat skymta den assisterande tränaren på allsvenska läktare med en surfplatta i händerna. Berggren flinar när han får höra beskrivningen och svarar:

– Då klipper jag våra matcher så är det någonting vi vill visa i halvtid går jag ned runt matchminut 42 och sätter upp de där två-tre klippen som vi vill visa, säger Berggren och fortsätter:

– Jag måste veta vad tränaren vill visa för spelarna. Det går inte att leta efter en specifik sekvens i efterhand, vi måste känna varandra bra och samarbeta så vi litar på varandra.

Någonting som blivit tydligt i svensk fotboll under senare år är statistik och data. Djurgården har inga heltidsanställda som fokuserar på just de områden utan låter den unga assisterande tränaren arbeta med även den biten.

– Det är främst jag som jobbar med siffror. Kring matcher, exempelvis: "Hur många gånger slår motståndaren det specifika inlägget?". Men även Kim (Kim Bergstrand) och "Tolle" (Thomas Lagerlöf) verkar vara mycket intresserade av statistik, menar Berggren och ger ett annat exempel:

– Statistik handlar framför allt om att kunna visa spelare, så att de får svart på vitt. Självkritiken kanske inte alltid överensstämmer med hur en tränare ser det och då är det jättebra att kunna peka på siffror eller video. Siffror och video ljuger aldrig, konstaterar Berggren.

Mitt under intervjun flyger dörren upp och en fullt munderad Thomas Lagerlöf klampar in i skrymslet. De båda tränarna utbyter tankar om morgondagens träning på Bosön innan huvudtränare Lagerlöf fastslår att det är dags att hämta ungarna på dagis. Hugo Berggren berättar om hans intryck av det nya tränarparet:

– Än så länge har vi bara haft "kom igång-pass". Vi måste se vad Djurgården gjorde bra förra säsongen. Vad kan vi utveckla och var vill Kim och "Tolle" stå i sin fotboll? Sedan måste vi koka ned det till en spelidé och ett arbetssätt som vi kan jobba efter.

"Djurgården ska föra matcherna"

Djurgården har varit väldigt aktiva under övergångsfönstret och förra veckan anslöt den erkänt skickliga målskytten Mohamed Buya Turay på lån från Belgien. Men hur kommer de spela nästa säsong?

– Djurgården ska föra matcherna, vi ska visa att det är vi som bestämmer ute på planen. Självklart vill vi vara bollförande, vi vill vinna tillbaka bollen direkt och visa att vi är stora och starka. Jag tror att vi kommer få se ett Djurgården med ganska stort bollinnehav i de flesta matcherna 2019, säger Hugo Berggren Nyheter24. 

Det har hunnit bli mörkt över Kaknäs och intervjun lider mot sitt slut när jag frågar vem som blir årets genombrott i Djurgården och en trött Hugo Berggren sätter sig snabbt till rätta och flinar innan han svarar:

– Jag tror att Aslak Fonn Witry kommer att göra extremt mycket nytta för Djurgården nästa säsong. Nu har jag bara sett honom två pass men jag är mäkta imponerad av vad han har presterat hittills. Den mentala inställningen till fotboll i kombination till hans egenskaper kan göra att han blir en ny publikfavorit i Djurgården.

"Truppen är inte klar"

Djurgårdens IF:s sportchef Bosse Andersson har blivit kritiserad senaste året för bristen av anfallare i truppen. Hugo Berggren tror att de skeptiska rösterna kommer att försvinna innan allsvenska säsongen dragit igång.

– Truppen är inte klar än. Men det är klart att Aliou (Aliou Badji) och Buya (Mohamed Buya Turay) ligger bra till att bli årets målskyttar. Det är två rena forwards, säger Berggren.

Förra säsongen slutade Djurgården på en sjundeplats i Allsvenskan och trots att man vann Svenska cupen blåste det negativa vindar under hösten. Antagonisten AIK vann som bekant SM-guld och för att göra det värre blev man passerade av Hammarby. Hugo Berggren sätter händerna bakom huvudet och lutar sig tillbaka i fåtöljen innan han avslutar: 

– Jag är helt övertygad om att Djurgården slutar överst i tabellen av Stockholmslagen. Jag tror vi har något riktigt, riktigt bra på gång.

Blir Djurgården bästa Stockholmslag i Allsvenskan 2019?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela