Onsdag 18 Maj
Stockholm

Thomas Lagerlöf: "Vi kanske ska spela med tre mittbackar"

Thomas Lagerlöf i Djurgårdens IF
Thomas Lagerlöf vill gärna se en ny mittfältare i Djurgården. Foto: Henrik Montgomery/TT

De har kokat soppa på en spik i Sirius – nu har Thomas "Tolle" Largerlöf och Kim Bergstrand gourmetråvaror i Djurgården. Nyheter24 har pratat med "Tolle" om framtiden i Stockholmsklubben: "Vi kommer in i en färdig organisation, säger Lagerlöf."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Radarparet Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand är två månader gamla i de nya posterna som huvudtränare i Djurgården. Omställningen från tidigare klubben IK Sirius har inte varit nämnvärt stor, i alla fall inte i deras arbetssätt.

– Vi vill utveckla fotbollsspelare och ett spelsätt naturligtvis och vara så framgångsrika som möjligt utifrån våra resurser. Det är skillnad på så sätt att när jag och Kim började i Djurgården var det inte en liten division ett-klubb där vi satt ensamma utanför en handikapptoalett och folk sprang förbi hela tiden, säger "Tolle" till Nyheter24. 

"Fotboll är ju underhållning, man vill att det ska vara tempo och hända saker"

I Sirius fick tränarna mycket beröm för sitt spelsätt när klubben var nykomling i Allsvenskan. Uppsalaklubben chockade många med sin moderna och snabba fotboll, någonting som "Tolle" menar att Djurgården ska följa efter: 

– Vi vill vara ett framåtlutat lag som kan driva tempot i matcherna både i anfallsspel och försvarsspel. Fotboll är ju underhållning, man vill att det ska vara tempo och hända saker. Vi tror att vi har spelarna för det, säger Lagerlöf och fortsätter:

– Alla lag vill vara bollförande för det är bara då man kan göra mål. Men det gäller att hitta roller åt spelarna och där är vi nu, när vi lär känna spelarna. Man upptäcker alltid nya saker med spelare: "Jaha, kan han göra det här?". 

Det märks att Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand har en tydlig idé om hur Djurgården ska spela fotboll. När vi pratar formationer och sifferkombinationer vill dock inte "Tolle" måla in sig i ett hörn:

– Man jobbar mer efter grundprinciper men vi vill ju gärna ha tre centrala mittfältare för att styra matcherna och dominera spelet. Om vi har tre extremt bra mittbackar kanske vi ska spela med tre, vi får se vilka som är tillgängliga.

Hur ser ni på Erik Berg (tidigare Johansson), är han försvarare eller mittfältare?

– Först och främst ser vi honom som en försvarare. Sedan tror vi att han kan täcka en roll på mittfältet eftersom han är en extremt duktig fotbollsspelare. Men först och främst ser vi honom som en mittback, säger Lagerlöf till Nyheter24.

"Det skulle vara intressant med en annan spelartyp"

Djurgården har förstärkt truppen med många nya ansikten som exempelvis Mohamed Buya Turay, Per Kristian Bråtveit och Aslak Fonn Witry. Det är många kvalitativa fotbollsspelare – men än är inte truppbygget färdigt.

– Det skulle vara intressant med en annan spelartyp, med andra egenskaper, som kan växla tempo. Det är i sådant fall en annan typ av mittfältare, har vi känt. Sen om det blir till sommaren eller till nästa år vet vi inte, men det är någonting vi vill ha in på sikt eller om det är någon av de yngre som kommer upp, säger Lagerlöf till Nyheter24.

Kommer Djurgården vara slagkraftiga redan till Svenska cupen?

– Förhoppningsvis är Djurgården ett bra lag om tre månader, ett ännu bättre lag om sex månader och ett väldigt bra fotbollslag om två-tre år. Det gäller att glida på skalan mellan långsiktigt och kortsiktigt, vi ska träna för att vinna nästa match men också för att vara ett bättre fotbollslag om sex månader, säger Lagerlöf innan han avslutar:

– Vi vill vinna alla matcherna i cupen, speciellt med tanke på att vi inte är kvalificerade till Europaspel. 

Vill du läsa mer om Djurgården 2019? Då ska du klicka här!

Kommer Djurgården gå långt i Svenska cupen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt