Stockholm

Här är allt du behöver veta om Kim Martin Hasson

Fakta om Kim Martin Hasson
Nyheter24 listar det du behöver veta om Kim Martin Hasson. Foto: Claudio Bresciani TT / Stefan Jerrevång TT

Kim Martin Hasson gjorde sig ett namn under tidigt under 2000-talet. Hur undrar du? Jo – som en av, kanske världens, bästa ishockeymålvakter. Det här är allt du behöver veta om henne!


Läs mer

Kim Martin Hasson gjorde sig ett namn under tidigt 2000-tal då hon, med utomordentlig skicklighet, cementerade sig själv som en av de bästa målvakterna genom tiderna i sporten.

Kim Martin har nämligen plockat hem hela tre SM-guld, 2 VM-brons, 1 OS-brons och 1 OS-silver. Gör man det – ja då är man minst sagt exceptionellt duktig på vad man gör.

Kim Martin Hasson blev svensk mästare hela 3(!) gånger. Bildkälla: Stefan Jerrevång TT/TT

Bakgrunden

Kim Martin Hasson föddes 1986 i Stockholm. Hon är först och främst känd för sin karriär som ishockeymålvakt i klubbar som Malmö Redhawks, Hammarby IF, AIK och Linköping HC men även det svenska landslaget.

Under sin karriär lyckades Kim ta hem hela tre SM-guld, två VM-medaljer och 2 OS-medaljer.

Kim Martin gifte sig 2013 och har sedan dess tagit namnet Kim Martin Hasson.

Tränade och spelade med killar 

Som junior både tränade och spelade Kim med killarna i sin klubb Hammarby. Något som fick henne att inse att hon satt på en riktig guldgruva till talang. 

Tyckte hon att det svårt att spela mot grabbarna? Inte för det minsta.

– Nej, inte alls. Jag var en i laget. Det var ingen som tyckte det var konstigt att jag var tjej. Jag bytte om med killarna. Den enda skillnaden var att jag åkte hem och duschade, sa Kim i en intervju med Expressen.

Men hon mötte motgångar efter att ha lirat med killarna efter att hon bytt förening till AIK. 

– Det blev bråk, AIK ville inte att jag skulle spela mer med killarna. Då bytte jag tillbaka till Hammarby igen, berättade Kim Martin Hasson.

Men även där skar det sig. Den gången med sportchefen Leif Boork som sade nej till fortsatt spel med killarna. Därefter kritade hon istället på för Malmö Redhawks – där hon spelade tillsammans med herrarna i J18 och J20.

Livet efter hockeyn

Som många andra hockeyspelare som lagt grillorna på hyllan, så återvände Kim Martin Hasson till hockeyn efter karriären. Denna gång i form som sportchef i Linköping HC Dam.

Under hennes regi har klubben inte varit i mindre än tre (!) stycken finaler. Wow.

Ätstörningarna

Kim Martin Hasson är en av många som har kämpat mot och dragits med ätstörningen anorexia. I hennes fall började kampen redan 2008 och när det var som värst vägde Kim 57 kilo, hela 19 kilo under hennes normalvikt.

Det hela vände efter VM 2011.

– Jag känner att jag är i en bra balans, men självklart vill man inte gå upp för mycket. Jag har hittat en bra nivå där jag känner mig trygg och klarar av att äta och träna på den nivån jag bör ligga på. Men självklart har jag fortfarande lite ångest, till exempel om jag går och äter en glass, då är det inte alltid jag njuter, sade hon i en intervju med Expressen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om NHL-legendaren Tommy Salo. Honom kan du läsa mer om här!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.