Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du vill veta om längdskidåkaren Stina Nilsson

- 05/04/2019, 14:09

En av våra största idrottsstjärnor, längdskidåkaren Stina Nilsson, gästar kvällens avsnitt av Skavlan. Vi har listat allt du vill veta om henne!

Den svenska längdskidåkaren Stina Nilsson är en av våra allra största idrottsstjärnor. I kväll gästar hon Skavlan där hon berättar om sin tuffa skadeperiod och varför hon lärde sig att prata ryska. Men vad vet vi egentligen om Stina? Nyheter24 har listat allt du behöver veta om skidåkaren.

Stina Nilsson föddes den 24 juni, 1993 i Malung. Hon tävlar för IFK Mora och har deltagit i ett flertal stora mästerskap.

Historiska titeln

Stina Nilsson vann den prestigefyllda sprintcupen säsongen 2018/2019 och blev därmed den första svenska kvinnliga längdskidåkaren att ta hem en titel i världscupen. Hon vann tävlingen framför tvåan Maja Dahlqvist och trean Jonna Sundling.

Lärde sig ryska som terapi

I Skavlan berättar Stina Nilsson att hon började plugga ryska under sin tuffa skadeperiod. För henne är det nämligen viktigt att känna att när hon går och lägger sig på kvällen ska hon vara en bättre människa än när hon vaknade på morgonen. 

– När jag inte fick det kontinuerligt via längdskidåkning så fick jag skaffa det på ett annat sätt tänkte jag så jag laddade ner en app som gjorde att jag kunde lära mig ryska. Det känns coolt att kunna säga att jag pratar lite ryska, säger hon i Skavlan.

Medaljregn

Stina Nilsson har vunnit i princip allt som går att vinna i stora mästerskap. Under de olympiska vinterspelen i Pyeongchang 2018 tog hon hem ett guld, två silver och ett brons. Och efter Skid-VM i Seefeld 2019 vann hon även två guld och ett silver. Medaljregn med andra ord.

Stina Nilsson
Stina Nilsson har vunnit i princip allt som går att vinna. Bildkälla: Jacques Boissinot/AP/TT

Tjänade mest av de blågula åkarna

Efter avslutningen av världscupen 2019 listades alla längdskidåkares inkomster. Fyra på dampenningligan  hamnade Stina Nilsson som drog in 908 000 kronor. Med den summan så toppade hon inkomstligan av alla svenska damåkare. Dock blev hon slagen av norskan Ingvild Flugstad Østberg, som tjänade in hela 1,64 miljoner kronor. Detta rapporterade Dagens Nyheter.

Sensationell comeback

Under kvällens Skavlan berättar Stina Nilsson om sin svåra lårskada. Läkarna gav henne noll procents chans till VM-start i Seefeld 2019. 

– Det var sjukt. Från att jag hade tänkt att jag var på bättringsvägen till att det var så definitivt att något hade brustit och släppt. Ortopeden sa ”du kommer inte åka VM”, säger Stina i Skavlan.

Trots läkarens dom så kom hon till start och tog hem tre medaljer.

Se klippet ovan när Stina Nilsson berättar om när hon lärde sig ryska under rehabiliteringstiden!

Skavlan sänds i kväll klockan 21.00 på SVT1 och på SVT play.

Tittar du på Skavlan?