Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fredrik Gårdare om bengalerna: ”Viktigt att polisen inte hamnar i en fälla

- 15/05/2019, 17:03

I onsdagens avsnitt av Studio Allsvenskan intervjuas kriminalkommissarie Fredrik Gårdare. Han pratar om att gängkriminaliteten letat sig in på läktarna och att matchfixning är det största problemet inom svensk fotboll.

I dagens Studio Allsvenskan gästar kriminalkommisarie Fredrik Gårdare

– Vi har ett flertal matcher redan i år som det finns tydliga tecken på att de är manipulerade, säger polisen Fredrik Gårdare i onsdagens avsnitt av Studio Allsvenskan.

Han berättar bland annat om de kriminella nätverkens närvaro på läktaren, i agentvärlden och hur utbrett matchfixning är inom svensk fotboll:

– Kriminella nätverk är inne i fotbollen men också i agentbranschen. Det finns pengar i att köpa och sälja spelare. Fotbollspelare har blivit en handelsvara där man ska tjäna pengar på dem, säger han i Studio Allsvenskan. 

Samtidigt tror Gårdare att arbetet emot matchfixning kan löna sig. Han menar att man kan vänta sig en tillbakagång då aktörer som Riksidrottsförbundet och Polisen fortsätter göra det jobbigt för de kriminella att syssla med matchfixning. 

– Vi är möjligtvis på långsiktig god väg. Polisen har prioriterat upp fotbollen och idrotten, säger Fredrik Gårdare.

Sedan tidigare har matchfixning mest förekommit i de lägre divisionerna i Sverige. Men sedan det uppmärksammade matchfixningsfallet mellan Göteborg och AIK 2017, har polisen fått in allt fler tips om olika matchfixningsförsök och fler har vågat träda fram än tidigare, berättar han. 

– Vi ser väldigt mycket och har bra koll på nätverken. Vi gör ingripande mot dem, berättar Gårdare i Studio Allsvenskan.

Fredrik Gårdare, polisen, Håkan Sjöstrand, generalsekreterar Svff och Mikael Ahlerup, AIK:s dåvarande VD
Presskonferensen om matchfixningsförsöket i matchen mellan IFK Göteborg och AIK 2017. Bildkälla: TT

"Lätt att polisen hamnar i en fälla"

Kriminalkommisarie Fredrik Gårdare berättar även att debatten om bengaler stjäl fokus från de större problemen i svensk fotboll, som till exempel den grövre brottsligheten på och utanför arenorna. 

Fredrik får i podcasten frågan: Det känns som att bengalbrännaren och den gängkriminella står bredvid varandra på läktaren, men det är bengalbrännaren som blir den kriminella?

– Bengalbrännaren syns. Den som håller låg profil på läktaren syns inte. Det är viktigt att polisen inte gå i en sådan fälla, berättar kriminalkommisarie till podcasten.

Hela Studio Allsvenskan-avsnittet med Fredrik Gårdare kan du lyssna på här!

Borde man tillåta bengaler på svenska läktare?