Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisens nya krav: "Då blir det totalförbud för OH-flaggor och tifon"

- 20/05/2019, 14:25 -

Bengalfrågan är brinnande het och polisen har kraftsamlat för att stoppa all form av pyroteknik. Bland annat genom deras omdiskuterade och ifrågasatta villkorstrappa.

De senaste veckorna har det skett en upptrappning i den infekterade debatten mellan polisen och supportergrupper, Svensk Elitfotboll (SEF) och Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU). 

I Studio Allsvenskan diskuteras polisens arbete med att få bort alla former av pyroteknik på svenska arenor. En kamp som nu intensifierats och fått supportergrupperingar att gemensamt reagera. Polisen jobbar utefter en så kallad villkorstrappa som tillslut kan innebära helt avstängda kortsidor. 

Villkorstrappan har mötts av stor kritik, där värsta scenario är en tom ståplatsläktare. I Studio Allsvenskan berättar polisen Ola Österling att risken för att ståplats skulle stängas av beror på hur händelseförloppet utvecklar sig. 

– Långsamt kommer vi förändra ett perspektiv på bengalerna. Det kan ta en stund att få rätsida på problematiken med bengaler, säger Ola Österling.

Hur villkorstrappan ska tillämpas är dock inte riktigt klarlagt. Inom polisen är det oenighet kring trappan och ett av problemen är hur de olika stegen ska tolkas. 

– Vi är inte överens om villkorstrappan och hur man ska tillämpa den, berättar Österling till Studio Allsvenskan. 

Inför AIK:s hemmamatch mot Falkenberg på måndagen fick AIK:s Supporterorganisation, Allmänna supporterklubben information om att polisen fortsätter i sin villkorstrappa. 

I tillståndet för att arrangera match har polisen formulerat ökade repressioner. Där står det att ifall maskeringen eller bengaler förekommer på arenan kan nästa steg i den så kallade villkorstrappan bli ett totalförbud mot OH-flaggor och all tifo-verksamhet. 

Bengaler i mötet mellan IFK Göterborg och AIK
IFK Göteborg eldar med pyroteknik under mötet mot AIK på Ullevi Stadion. Bildkälla: TT

I Studio Allsvenskan debatteras även hur farlig pyroteknik är och om det går att ta fram en laglig eller kall bengal. Något som polisen menar inte går och att de måste följa den rådande lagstiftningen.

Polisen pekar bland annat på riskerna med pyroteknik och hänvisar till den rapport som Football Supporters Europe, (FSE) och UEFA gemensamt tagit fram och hävdar att de unisont står bakom den. 

– I rapporten som UEFA och FSE själv beställde står det att det inte finns pyroteknik som är tillämbar att använda inne på på arenorna, säger Ola Östling i Studio Allsvenskan. 

Ett uttalande som Football Supporters Europe (FSE), tar avstånd ifrån via twitter.

"It has come to our attention that in discussions with the SFSU, the Swedish police claimed that FSE endorse UEFA’s Smith report on pyro. We don’t. While we did commission the study, we had reservations about the findings.", skriver FSE. 

Sofia Bohlin, ordförande i SFSU uttalar sig under fredagen i Studio Allsvenskan. Hon ställer sig också kritisk till polisens agerande och berättar att de jobbar på att just ta fram en ny laglig pyroteknik som alternativ

– Vi ska utforska legal pyroteknik, bland annat en kall bengal, berättar Sofia till Studio Allsvenskan.

Hela avsnittet med Studio Allsvenskan där polisen Ola Österling gästar, finns att lyssna på här. Även avsnittet när Sofia Bohlin från SFSU finns att lyssna på här.

Borde det vara lagligt att elda bengaler på fotbollsarenor?