Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är 4 saker du vill veta om fotbollsstjärnan Nilla Fischer

- 15/06/2019, 15:10

Världsmästerskapet i fotboll för damer är i full gång och vi är många som hoppas på succé. Ett ansikte som många känner igen sedan innan är ingen mindre än superstjärnan Nilla Fischer. Här är fyra saker du vill veta om landslagsspelaren.

Världsmästerskapet i fotboll för damer 2019 har precis dragit igång och vi är många som kommer att följa de svenska damernas framfart i turneringen. 

Många hoppas på guld och vad som helst kan såklart hända – men då krävs det att våra fantastiska lirare verkligen presterar till max.

Någon många räknar med kan stänka in några bollar är mittbacken (oftast) Åsa Nilla Maria Fischer, som föddes 2 augusti 1984 i Verum. Vi har listat fyra saker du behöver veta om henne!

1. Kammat hem diamantbollen

Som många vet inom fotbollsvärlden tog Fischer hem priset Diamantbollen 2018. Men det var inte just att hon vann som blev snackisen efteråt, nej det var hennes tal.

Tacktalet hon höll på scen var minst sagt fängslande.

– Tack! Jag känner mig hedrad och stolt. Jag vet hur det känns att bli hånad av killarna. För att du inte är tillräckligt bra, eller för att någon är bättre. Varför spelar du inte på en mindre plan? Med en mindre plan?

Hon fortsätter:

– Vi spelar för att vi älskar sporten. Vi spelar för livet. Sluta aldrig att spela fotboll, sluta aldrig att kämpa för jämställdhet. Vi är värda så mycket mer.

Hon avslutar med:

– Alla ni pojkar, killar, män. Jämställdhet gynnar oss alla. Men vi måste göra det tillsammans.

2. VM-debut i Kina – efter magsjuka

Fischer har spelat i det svenska landslaget sedan år 2001. Men VM-debuten kom inte förrän sex år senare, nämligen 2007 i Kina. Där spelade hon i matchen mot USA som slutade 2 – 0 till USA. Premiärmatchen som var mot Nigera kunde hon dock inte närvara på av en mindre rolig orsak – magsjuka.

OS i Peking gick betydligt bättre. Där sparkade Fischer in det avgörande målet 1 – 0 mot Argentina i gruppspelsmatchen.

3. Gift sedan 2013

Nilla Fischer lever i ett förhållande med Maria Michaela Fischer. I november 2013 slog de på stora trumman och gifte sig.

4. Sommarpratare

Sommaren 2015 var hon en av sommarpratarna i "Sommar i P1" på Sveriges Radio P1. Avsnittet sändes den 13 juli och Fischer pratade om livet som fotbollsproffs. Hon berättade då om fotbolls-VM i Kanada som blev misslyckat då Sverige inte vann en enda match. Fotbollsstjärnan berättar även rakt, ärligt och osminkat om spelet bakom kulisserna.

Tycker du om fotboll?