Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du vill veta om landslagets Madelen Janogy

- 13/06/2019, 15:27 -

Madelen Janogy gjorde ett succéinhopp i Sveriges premiärmatch mot Chile i fotbolls-VM 2019. Men vem är Madelen Janogy egentligen?

Världsmästerskapet i fotboll för damer 2019 är i full rulle och Sverige gjorde verkligen en strong insats och besegrade Chile i den första gruppspelsmatchen. Mycket tack vare Madelen Janogy som gjorde ett riktigt snyggt mål i matchen.

Ska Janogy fortsätta med sin galna form framöver? Det håller vi tummarna för. Här är i alla fall allt du behöver veta om stjärnan!

Madelen Janogy
Madelen Janogy gjorde ett fantastiskt mål mot Chile i VM. Bildkälla: Adam Ihse TT/TT

Bakgrunden

23-åriga Madelen Janogy föddes i Falköping den 12 november 1995. Det var även där hon först började att kicka boll, då i Falköpings KIK.

Några år senare, 2014, gick flyttlasset till Värmland och Mallbackens IF. Där gjorde Janogy det så bra ifrån sig att hon 2016 blev värvad till Piteå IF. En flytt som var väl värd mödan då hon 2018 fick titulera sig som svensk mästare tillsammans med lagkamraterna i truppen.

2019 blev Janogy uttagen till VM-truppen och resten är, som man brukar säga, historia.

Syrran är hennes största fan

Janogy har en tvillingsyster som heter Victoria och även hon höll på att kicka boll som ung. Dessvärre satte en korsbandsskada stopp för hennes karriär. 

Nu är Victoria istället Madelens största fan och har följt hennes steg i VM med stor glädje och stolthet. Efter matchen mot Chile delade de två syrrorna en fin stund tillsammans via SMS. 

– Min syrra skrev: ”Jag gråter. Fy fan vad bra du är”. Då blev jag nästan tårögd, sade Janogy efter matchen i en intervju med SportExpressen.

Madelene Janogy fiskar
Madelene Janogy är inte bara bra på fotboll, utan även på fiske! Bildkälla: @maddejanogy / Instagram

Det heter hon på sociala medier


Vill du följa Janogy på hennes sociala medier så hittar du henne under användarnamnet @maddejanogy på Instagram.

Kungliga namnet

Ni kanske inte har märkt det i texten än. Men det finns en story bakom både Madelen och hennes syster Victorias namn. 

Det båda är nämligen döpta efter två av våra kungligheter. Vi syftar såklart på kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine.

– Min mamma Christina ville att vi skulle döpas efter dem. Hon tyckte väl helt enkelt att vi var hennes egna prinsessor. Hon såg oss som det, berättar Janogy för SportExpressen.

MER: Här är allt du vill veta om landslagets Kosovare Asllani

Såg du Janogys mål?