Allt om Madelene Janogy
Allt du vill veta om Madelene Janogy - Foto: David Vincent AP/TT, Adam Ihse TT/TT

Här är allt du vill veta om landslagets Madelen Janogy

Madelen Janogy gjorde ett succéinhopp i Sveriges premiärmatch mot Chile i fotbolls-VM 2019. Men vem är Madelen Janogy egentligen?


Världsmästerskapet i fotboll för damer 2019 är i full rulle och Sverige gjorde verkligen en strong insats och besegrade Chile i den första gruppspelsmatchen. Mycket tack vare Madelen Janogy som gjorde ett riktigt snyggt mål i matchen.

Ska Janogy fortsätta med sin galna form framöver? Det håller vi tummarna för. Här är i alla fall allt du behöver veta om stjärnan!

Madelen Janogy gjorde ett fantastiskt mål mot Chile i VM. Bildkälla: Adam Ihse TT/TT

Bakgrunden

23-åriga Madelen Janogy föddes i Falköping den 12 november 1995. Det var även där hon först började att kicka boll, då i Falköpings KIK.

Några år senare, 2014, gick flyttlasset till Värmland och Mallbackens IF. Där gjorde Janogy det så bra ifrån sig att hon 2016 blev värvad till Piteå IF. En flytt som var väl värd mödan då hon 2018 fick titulera sig som svensk mästare tillsammans med lagkamraterna i truppen.

2019 blev Janogy uttagen till VM-truppen och resten är, som man brukar säga, historia.

Syrran är hennes största fan

Janogy har en tvillingsyster som heter Victoria och även hon höll på att kicka boll som ung. Dessvärre satte en korsbandsskada stopp för hennes karriär. 

Nu är Victoria istället Madelens största fan och har följt hennes steg i VM med stor glädje och stolthet. Efter matchen mot Chile delade de två syrrorna en fin stund tillsammans via SMS. 

– Min syrra skrev: ”Jag gråter. Fy fan vad bra du är”. Då blev jag nästan tårögd, sade Janogy efter matchen i en intervju med SportExpressen.

Madelene Janogy är inte bara bra på fotboll, utan även på fiske! Bildkälla: @maddejanogy / Instagram

Det heter hon på sociala medier


Vill du följa Janogy på hennes sociala medier så hittar du henne under användarnamnet @maddejanogy på Instagram.

Kungliga namnet

Ni kanske inte har märkt det i texten än. Men det finns en story bakom både Madelen och hennes syster Victorias namn. 

Det båda är nämligen döpta efter två av våra kungligheter. Vi syftar såklart på kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine.

– Min mamma Christina ville att vi skulle döpas efter dem. Hon tyckte väl helt enkelt att vi var hennes egna prinsessor. Hon såg oss som det, berättar Janogy för SportExpressen.

MER: Här är allt du vill veta om landslagets Kosovare Asllani

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Såg du Janogys mål?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

1 timme sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

1 timme sedan
Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

3 timmar sedan
Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.