Fakta om Kosovare Asllani
Hur mycket vet du om fotbollsproffset Kosovare Asllani? - Foto: Emil Langvad, Jonas Ekströmer TT/TT

Kosovare Asllani – här är allt du vill veta om landslagets stjärna

Hon är stjärna i det svenska damlandslaget och tog Sverige hela vägen till VM-bronset 2019. Men hon har fler bollar i luften! Hur mycket vet du egentligen om fotbollsproffset Kosovare Asllani?


Sverige tog brons i fotbolls-VM 2019 och ett namn som många kommer minnas efter prisutdelningen är anfallaren Kosovare Asllani. Men vad kan du egentligen om henne?

Vi har listat allt du behöver veta om fotbollsstjärnan!

Att Kosovare Asllani är en duktig fotbollsspelare känner nog många till. Men hur mycket vet du om henne? Bildkälla: Emil Langvad TT/TT

Stolta bakgrunden

Asllanis föräldrar kommer från Kosovo – själv föddes hon den 29 juli 1989 i Kristianstad, Skåne. I och med föräldrarnas ursprung hyser Kosovare väldigt starka känslor för Kosovo. 

Ett exempel på det är bland annat när hon efter en match mot Ukraina gjorde målgesten "den albanska dubbelhövdade örnen".

– Det var en hyllning till Kosovo, mitt ursprung. Samtidigt lite till mina brorsbarn som lärt sig den. De var hemma och kollade så det var lite till dem också. Det här var inte något politiskt, under VM var det lite speciellt med tanke på vilka de mötte. Det här var en hyllning och ett hej till mina brorsbarn. Det var bara spontant, absolut inte planerat, berättade Asllani till Sportbladet efter matchen.

Hemlandet Sverige har minst sagt också en väldigt stor plats i fotbollsspelarens hjärta. Stoltheten hon känner över att få spela i det svenska landslaget är svårt att gå miste om.

– Åh, gud. Jag älskar Sverige och min familj. Jag är superglad över att de tog sig hit så att jag fick födas här. Jag är väldigt stolt och glad över att spela för Sverige, sade Asllani i en intervju med Expressen.

Vad heter hon på sociala medier?

Asllani, med sina snart 170 000 följare, är en av de mest populära fotbollsspelarna i damlandslaget på Instagram. Vill du följa hennes fotbollsresa hittar du henne under användarnamnet @asllani9.

Problemen med dödsångesten

Kosovare återvände hem till Sverige 2017, efter en sejour i Manchester City i England. Beslutet att återvända berodde mycket på hennes kamp med sin dödsångest.

– Det grundade sig i att jag har insett att vi inte har all tid i världen. Vi har faktiskt bara ett liv, och det här kanske låter löjligt, men jag har väldig dödsångest. Tanken på att man inte alltid kommer att finnas är oerhört skrämmande för mig, sade Asllani i en intervju med SportExpressen.

Har Kosovare Asllani en pojkvän?

En av frågorna som folk tenderar att söka på mest är Asllanis relationsstatus. I en intervju med SportExpressen berättar hon att hon för närvarande har en pojkvän – det är dock något hon inte ser någon anledning att gå ut med offentligt med vem det är.

Anledningen varför folk söker på det tror hon beror på fördomar, att folk brukar associera damfotboll med homosexuella.

Diamantbollen

Att Kosovare är extremt vass har nog ingen missat. Hon är till och med så pass vass att hon 2017 kammade hem "Diamantbollen" – ett extremt fint pris.

Årets anfallare

Det svenska damlandslaget vann brons i fotbolls-VM 2019. För årets prestationer utnämndes Kosovare Asllani sedan till "Årets anfallare" på Fotbollsgalan som gick av stapeln i november 2019. 

– Det känns väldigt bra och jag delar det här priset med landslaget efter den bragden vi stod för i sommar. Så jag är väldigt stolt, sa hon från scenen, skriver Fotbollskanalen.

Asllanikontraktet

Tillsammans med Kia Motors i Sverige har Kosovare tagit fram Asllanikontraktet för att uppmärksamma alla barns rätt att spela, ha roligt och utvecklas i sin egen takt – utan vuxnas prestationskrav, skriver Resumé

– Jag vill att fotboll ska vara för alla – inte bara några. Och jag vill att det förändras nu, säger Kosovare Asllani på kampanjbilden för Asllanikontraktet som rullades ut i maj 2020.

Alla fotbollsklubbar i Sverige kan skriva under kontraket och förbinder sig därmed till att aktivt arbeta för att alla barn ska få spela på lika villkor inom föreningen.


Läs om landslagsstjärnans diss mot Zlatan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Såg du Sverige under VM?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

1 timme sedan
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

1 timme sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

2 timmar sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

2 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.