Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du vill veta om landslagets Kosovare Asllani

- 11/06/2019, 14:48

Världsmästerskapet i fotboll för damer är i full gång och vi är många som hoppas på succé. En som många tror kan vara skillnaden i mästerskapet är ingen mindre än superstjärnan Kosovare Asllani.

Världsmästerskapet i fotboll för damer 2019 har precis dragit igång och vi är många som kommer att följa de svenska damernas framfart i turneringen. 

Många hoppas på guld och vad som helst kan såklart hända – men då krävs det att våra fantastiska lirare verkligen presterar på max.

Någon många räknar med kan stänka in några bollar är anfallaren Kosovare Aslanni. Vi har listat allt du behöver veta om henne!

Kosovare Asllani
Många hoppas på Kosovare Asllani. Bildkälla: Emil Langvad TT/TT

Stolta bakgrunden

Asllanis föräldrar kommer från Kosovo – själv föddes hon 1989 i Kristianstad, Skåne. I och med föräldrarnas ursprung hyser Kosovare väldigt starka känslor för Kosovo. 

Ett exempel på det är bland annat när hon efter en match mot Ukraina gjorde målgesten "den albanska dubbelhövdade örnen". 

– Det var en hyllning till Kosovo, mitt ursprung. samtidigt lite till mina brorsbarn som lärt sig den. De var hemma och kollade så det var lite till dem också. Det här var inte något politiskt, under VM var det lite speciellt med tanke på vilka de mötte. Det här var en hyllning och ett hej till mina brorsbarn. Det var bara spontant, absolut inte planerat, berättade Asllani till Sportbladet efter matchen.

Hemlandet Sverige har minst sagt också en väldigt stor plats i anfallare hjärta. Stoltheten hon känner över att få spela i det svenska landslaget är svårt att gå miste om.

– Åh, gud. Jag älskar Sverige och min familj. Jag är superglad över att de tog sig hit så att jag fick födas här. Jag är väldigt stolt och glad över att spela för Sverige, sade Asllani i en intervju med Expressen.

Det heter hon på sociala medier

Asllani med sina 76 700 följare på Instagram är en av de mest populära fotbollsspelarna i damlandslaget. Vill du följa hennes fotbollsresa hittar du henne under användarnamnet @asllani9.

Problemen med dödsångesten

Kosovare återvände hem till Sverige 2017 efter en sejour i Manchester City i England. Beslutet att återvända berodde mycket på hennes kamp med sin dödsångest.

– Det grundade sig i att jag har insett att vi inte har all tid i världen. Vi har faktiskt bara ett liv, och det här kanske låter löjligt, men jag har väldig dödsångest. Tanken på att man inte alltid kommer att finnas är oerhört skrämmande för mig, sade Asllani i en intervju med SportExpressen.

Relationen

En av frågorna som folk tenderar att söka på mest är Asllanis relationsstatus. I en intervju med SportExpressen berättar hon att hon för närvarande har en pojkvän – det är dock något hon inte ser någon anledning att gå ut med offentligt med vem det är.

Anledningen varför folk söker på det tror hon beror på fördomar, att folk brukar associera damfotboll med homosexuella.

Diamantbollen

Att Kosovare är extremt vass har nog ingen missat. Hon är till och med så pass vass att hon 2017 kammade hem diamantbollen, ett extremt fint pris.

Sverige möter Chile i VM i fotboll för damer tisdag 11 juni 2019, klockan 18.00. Matchen sänds i TV4 och C More Fotboll och studiosändningen sätter igång 17.00.

Kommer du att följa Sverige under VM?