Olivia Schough
Fotbollsspelaren Olivia Schough: Här är allt du vill veta - Foto: Janerik Henriksson/TT, Patric Söderström/TT

Fotbollsspelaren Olivia Schough: Här är allt du vill veta

Sedan 2013 har Olivia Schough varit en av spelarna i det svenska damlandslaget och har dessutom slagit ett SJUKT rekord. Men vad har hon gjort i karriären och privat? Här är allt du vill veta om henne.


Fotbollsspelaren Olivia Schough är aktuell för det svenska damlandslaget under VM i Frankrike sommaren 2019. 

Till vardags spelar hon i Stockholmsklubben Djurgårdens IF, men vad har hon mer gjort i livet och under karriären? Här är allt du vill veta om den talangfulla spelaren.

Har en musikalisk pappa 

Olivia Alma Charlotta Schough, som är hela hennes namn, föddes den 11 mars 1991 i Vanered, Halland. Hon är en av fyra döttrar och har faktiskt en musikalisk sida i släkten. 

Hennes pappa Bertil Schough är en känd spelman och revyartist som gjort mer än 1 000 föreställningar med Falkenbergrevyn. 

Spelat i olika klubbar i Europa

Trots att Olivia Schough är 27 år har hon spelat för många klubbar runt om i Europa. Hennes moderklubb är Torup/Rydö FF och spelade även som junior för Ullareds IK. 

Hon har dessutom spelat i Falkenbergs FF, Kopparbergs/Göteborg FC, Bayern München samt ryska Rossijanka – även för Eskilstuna United DFF och idag Djurgårdens IF. 

Just nu har Olivia Schough kontrakt till 2020 i Djurgården. Bildkälla: Thomas Johansson/TT

Gjorde mål efter 16 sekunder (!!)

Schough togs ut till svenska landslaget 2013 och debuterade i en match mot Kina i mars samma år. Två år senare, i september 2015 blev hon historisk. Då blev hon den snabbaste målskytten någonsin i landslaget. Detta efter att hon i EM-kvalet mot Moldavien gjorde mål efter 16 sekunder – inte illa! 

Är med i VM-låten

Det är inte bara pappa Bertil Schough som är musikalisk, även systrarna. När Sverige i år tar sig an VM i Frankrike finns de tre VM-låtar att ladda upp till. En av dem heter "Enade" och sjungs av Olivias lillasyster Lydia Schough. Även Olivia själv är med på ett hörn. 

– Det enda i texten jag bidrog med är ordet Enade, så det var ju kul att de döpte låten till det..., säger hon till Sportbladet.

Hon fortsätter: 

– Jag är så stolt över min lillasyster Lydia som tillsammans med Benjamin Önnhed och Jens Classon skrivit denna svängiga men också väldigt genomtänkta VM-låt. Låten känns väldigt äkta och texten har ett bra budskap. Lite ”tillsammans är vi starka” känsla och jag tror att fler än bara vi i landslaget kommer att bli boostade av den.

Läs också: Så spelar Sveriges damer i fotbolls-VM 2019

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Följer du fotbolls-VM?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

2 timmar sedan

Stark högt upp i Texas

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?