Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Statyn av fotbollsstjärnan Nilla Fischer sönderslagen

- 15/06/2019, 16:02 -

Inför fotbolls-VM avbildades fyra av spelarna som statyer för att uppmärksamma damlandslaget, men också som en del av ett jämställdhetsprojekt. Det var dock inte länge de fick vara ifred. Natten till lördag vandaliserades statyn av Nilla Fischer.

Världsmästerskapet i fotboll för damer är i full gång och vi är många som hoppas på succé. Ett ansikte som många känner igen sedan innan är ingen mindre än superstjärnan Nilla Fischer.

Innan VM drog igång så avbildades fyra landslagsspelare som statyer. Det är Svenska fotbollsförbundet tillsammans med Coca-Cola som valde att avbilda fyra av landslagsspelare med tanken att uppmärksamma damlandslaget. 

Men det var inte bara för att sätta strålkastarna mot damlandslaget utan också en del av ett jämställdhetsprojekt.

De spelare som avbildades var: Caroline Seger, Kosovare Asllani, Hedvig Lindahl och Nilla Fischer. En turné med statyerna var runt om i hela Sverige och placerades sedan ut i fotbollsstjärnornas hemstäder. Nilla Fischers staty blev stående vid Stångån i Linköping och har nu blivit sönderslagen.

Det var natten till lördag som statyn blivit vandaliserad och totalförstörd.

"Tråkigt att höra"

Enligt Andreas Jansson som är kommunikationschef hos Svenska fotbollförbundet så är vandaliseringen oacceptabelt.

– Det är ju bedrövligt. Väldigt, väldigt tråkigt att höra, säger Jansson till Corren.

"En fråga som blir viktigare"

Landslagsspelaren Caroline Seger, som även hon har en avbildad staty, har också uttalat sig om händelsen.

– Först och främst är det fruktansvärt tråkigt naturligtvis. Det visar väldigt mycket på att det här initiativet var helt rätt och att det här är en fråga som blir viktigare, att det finns ett behov av att lyfta jämställdhet, säger Seger i en presskonferens och fortsätter:

– Men jag ska säga att jag inte vill kommentera det. Jag vill inte ge den här personen eller personerna mer utrymme att synas. De får uppmärksamhet nu och jag vill tvärtom. Men naturligtvis är det väldigt tråkigt, säger Seger. 

Tycker du om fotboll?