Nilla Fischer
Statyn av fotbollsstjärnan Nilla Fischer sönderslagen - Foto: Jonas Ekströmer/TT, Coca-Cola/TT

Statyn av fotbollsstjärnan Nilla Fischer sönderslagen

Inför fotbolls-VM avbildades fyra av spelarna som statyer för att uppmärksamma damlandslaget, men också som en del av ett jämställdhetsprojekt. Det var dock inte länge de fick vara ifred. Natten till lördag vandaliserades statyn av Nilla Fischer.


Världsmästerskapet i fotboll för damer är i full gång och vi är många som hoppas på succé. Ett ansikte som många känner igen sedan innan är ingen mindre än superstjärnan Nilla Fischer.

Innan VM drog igång så avbildades fyra landslagsspelare som statyer. Det är Svenska fotbollsförbundet tillsammans med Coca-Cola som valde att avbilda fyra av landslagsspelare med tanken att uppmärksamma damlandslaget. 

Men det var inte bara för att sätta strålkastarna mot damlandslaget utan också en del av ett jämställdhetsprojekt.

De spelare som avbildades var: Caroline Seger, Kosovare Asllani, Hedvig Lindahl och Nilla Fischer. En turné med statyerna var runt om i hela Sverige och placerades sedan ut i fotbollsstjärnornas hemstäder. Nilla Fischers staty blev stående vid Stångån i Linköping och har nu blivit sönderslagen.

Det var natten till lördag som statyn blivit vandaliserad och totalförstörd.

"Tråkigt att höra"

Enligt Andreas Jansson som är kommunikationschef hos Svenska fotbollförbundet så är vandaliseringen oacceptabelt.

– Det är ju bedrövligt. Väldigt, väldigt tråkigt att höra, säger Jansson till Corren.

"En fråga som blir viktigare"

Landslagsspelaren Caroline Seger, som även hon har en avbildad staty, har också uttalat sig om händelsen.

– Först och främst är det fruktansvärt tråkigt naturligtvis. Det visar väldigt mycket på att det här initiativet var helt rätt och att det här är en fråga som blir viktigare, att det finns ett behov av att lyfta jämställdhet, säger Seger i en presskonferens och fortsätter:

– Men jag ska säga att jag inte vill kommentera det. Jag vill inte ge den här personen eller personerna mer utrymme att synas. De får uppmärksamhet nu och jag vill tvärtom. Men naturligtvis är det väldigt tråkigt, säger Seger. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om fotboll?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

1 timme sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

1 timme sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

1 timme sedan
Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

2 timmar sedan
Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

3 timmar sedan
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.