Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Du är inte ensam , Jesper Nyholm

- 14/01/2020, 17:43 -
Jesper Nyholm skada

Jesper Nyholms skada lämnar ingen oberörd.

Henrik Montgomery/TT/Nils Petter Nilsson

KRÖNIKA. När en skadad spelare mot alla odds kommer tillbaka till livet och fotbollen är det en stor tröst för alla. Jag hoppas innerligt att Jesper Nyholm en dag får springa in i matchtröja och starta den där drömmen som alla trodde dog i mars 2018.

Jag har aldrig träffat Jesper Nyholm. Ändå känns det som om jag känner honom. 

Människor i offentligheten som genomgår tuffa tider har den egenskapen. Det är som om deras öde talar med stark och tydlig röst rakt in i vårt eget liv.

Jesper Nyholm bröt benet i en cupmatch en kall tidig vårdag hemma mot Örebro SK. Nyholm hade precis anlänt till AIK och spåddes en lysande framtid i ett AIK som på allvar utmanade om guldet det året. Nyholm och Örebros Michael Omoh gick på samma boll, Nyholm hann först på bollen och Omoh hann aldrig väja utan fullföljde aktionen och Nyholm bröt benet rakt av.

Scenerna som följde är så plågsamma att man måste titta bort.

Alla människor som någon gång sett en enda vardaglig dröm bli verklighet kunde känna med Jesper Nyholm.

Jesper Nyholm var nära att förlora benet. Dessutom tillkom en infektion. Han har tvingats genomlida över tolv operationer. AIK valde att inte förlänga hans kontrakt. Det är svårt att ens föreställa dig det mörker som drar in över en människa som har en passion i livet, en enda dröm, ett mål, en vilja, en ambition, en lust så stor som hela världen. Och så inträffar något som hotar den drömmen, det målet, den enda passionen. Vad gör man med sorgen? Vart går man med tårarna? Vad gör man med allting som tidigare låg som en hägrande oas men nu mest påminner om en vindpinad öken.

Jesper Nyholm gick med öppna ögon rakt in i det mörkret och stannade där.

Men nu är han ute ur tunneln. Det är med en känsla broderlig frid jag läser att Nyholm fått klartecken av läkarna att börja träna fotboll igen. Han bor i Uppsala så Sirius har så klart hört av sig och meddelat att han är välkommen dit för att träna.

Det finns ett sådant enormt vackert "Rocky-moment" i historien om Nyholm. Han har inte tagit den här striden för sitt liv för sitt ben och för sin dröm förgäves. Vi har varit med honom hela vägen. Det är vackert och jag hoppas innerligt att han en dag för springa in i matchtröja och starta den där drömmen som alla trodde dog i mars 2018.

Du är inte ensam, Jesper.

****

Vill du läsa mer om Allsvenskan? Besök Studio Allsvenskans nya sajt här!