Lördag 4 Dec
Stockholm

Birro: "Därför tar vi kärleken på allvar"

Kärleken till fotbollen består i tuffa tider. Den kärleken är konstant oavsett allt.
Kärleken till fotbollen består i tuffa tider. Den kärleken är konstant oavsett allt. Foto: NTB Scanpix/TT

Det sägs att fotbollen är det viktigaste av allt oviktigt. Det är inte sant. Fotbollen är viktigast. Kärleken till fotbollen handlar ju så mycket om tillhörighet, stolthet och gemenskap, egenskaper som i dessa tider är ovärderliga.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vi står på många sätt vid ett vägskäl som egentligen inte har med viruset att göra. Det har med oss att göra, hur vi väljer att manifestera vår mänsklighet. Vilka blir vi när krisen slår till? Vilka människor är vi innerst inne?

Vi kan välja att plundra apotek och livsmedelsbutiker för att säkerställa VÅRT behov av Alvedon och dasspapper. Vi kan bygga murar mot världen för att skydda oss själva. 

Eller så kan vi komma samman som medmänniskor (bildligt mer än bokstavligt) och förhindra att smittan drabbar de många riskgrupper som finns. En verklig medmänniska köper inte upp lager av medicin för sin egen skull. 

Vi kan ställa oss på balkongerna och sjunga sånger mot den där märkliga himlen och innerligt göra allt vi kan för att klara detta.

Det sägs att fotbollen är det viktigaste av allt oviktigt i livet. Jag håller inte med. Fotboll är viktigast. Punkt. Kärleken till fotbollen handlar om tillhörighet, solidaritet, stolthet, glädje, sorg och kamratskap. Allt det som gör livet värt att leva. För många av oss är kärleken till laget och klubben långt mycket mer än ett vackert smycke att fästa på kavajuppslaget. 

För oss betyder den kärleken allt. Därför tar vi den kärleken på allvar. Och därför förstår vi saknaden efter fotboll, desperationen som infinner sig när spelscheman städas undan och ovissheten sveper in som svart, kletig och drypande äcklig dimma.

Men vi vet också att i slutet av tunneln segrar ljuset. En bit där framme rullar bollen på gröna planer igen och Studio Allsvenskan finns här under hela den här tiden, liksom vi finns där i alla andra tider.

Studio Allsvenskan håller fanan högt även i den här mörka och krängande stormen. Vi finns här för er skull. Och för vår egen. Och för svensk fotbolls skull.

Ingen av oss står ensamma i den här stormen.

Här kan ni lyssna på dagens avsnitt av Studio Allsvenskan där vi pratar mer om krisen och hur vi ska gå igenom den. 

Klarar du dig utan fotbollen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela