Tisdag 28 Sep
Stockholm

Armand Duplantis största konkurrent missar OS: "Chockad"

Armand Duplantis största konkurent, den amerikanska stavhopparen Sam Kendricks, tvingas skippa OS. Detta då han testats positivt för covid-19. Dessutom har hela den australienska gruppen satts i karantän.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OS i Tokyo är i full gång men allt har inte riktigt gått som planerat. På grund av coronapandemin har spelen, som skulle genomförts 2020, flyttats fram ett år och man har även behövt vidta särskilda åtgärder för att undvika smittspridning. 

Trots detta meddelar nu USA:s olympiska kommitté att den amerikanska stavhoppsstjärnan Sam Kendricks, 28, missar tävlingen – då han testats positivt för covid-19.

”Vi är ledsna över att bekräfta att Sam Kendricks har testats positivt för covid-19 och därmed inte kommer delta i OS i Tokyo”, skriver USA:s olympiska kommitté på Twitter.

Bildkälla: Christine Olsson / TT.

Duplantis största rival

Kendricks anses vara en av världens bästa stavhoppare och därmed svenska Armand Duplantis, 21, största konkurent. 

Duplantis är härmed numera favorittippad för att ta hem OS-guldet i stavhopp i finalen på tisdag. 21-åringen har hoppat högst i år hittills, med sina 6,10 meter. 

Bildkälla: Christine Olsson / TT.

Hela Australiens grupp isoleras

Efter att Kendricks testades positivt för covid-19 har hela Australiens fridrottsgrupp satts i karantän. 

De isoleras på sina rum som en säkerhetsåtgärd åtgärd efter nyheten om ett positivt covid-fall i den amerikanska friidrottstruppen. Utövarna i den australiska friidrottstruppen genomför nu tester i linje med Australiens protokoll.” skriver Australiens olympiska kommitté i ett uttalande, enligt The Age.

Anledningen till beslutet ska vara att den australiska stavhopparen Kurtis Marschall ska ha tränat med Kendricks, enligt Channel 7

Duplantis har inte träffat Kendricks nyligen

Armand Duplantis och Sam Kendricks är goda vänner. Men på torsdagsmorgonen kunde SOK:s presschef Lars Markusson bekräfta ett lugnande besked för Sportbladet: De har inte träffats på senaste tiden. 

Han en fråga om hur stämningen är i OS-byn bland svenskarna. 

– Jag upplever inte att det någon orolig stämning i byn. Det är lugn och ro och fokus på tävling. Det gäller just att hjälpas åt at skilja på det som är rykten och från hur det egentligen är. Och närmar man sig bubblan och ska tävla skjuter man bort andra tankar, säger han till Sportbladet

Bildkälla: Sam Kendricks (USA ) Renaud Lavillenie ( Frankrike) och Armand Duplantis (Sverige). Bildkälla: Ali Lorestani/ TT.

Duplantis: "Chockad"

Det var dock nära att de två konkurenterna, och vännerna, träffades. 

– Jag skulle eventuellt träffa Sam i går, men jag fick ett samtal från min flickvän som jag tog i stället, säger Duplantis på en presskonferens enligt Sportbladet och fortsätter:

– Jag är fortfarande chockad, jag kan inte riktigt tro att det är sant. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela