De olympiska ringarna, framför en skidort i utkanten av Peking där OS invigs den 4 februari.
De olympiska ringarna, framför en skidort i utkanten av Peking där OS invigs den 4 februari. - Foto: TT

Hög smittspridning i Kina oroar inför OS

Den kinesiska huvudstaden gör sig redo för att ta emot tusentals OS-idrottare, ledare och journalister.


Fakta: Coronaregler under vinter-OS i Peking

Aktiva, ledare, medier och andra OS-ackrediterade måste genomgå en omfattande testprocedur för att få komma in i ”OS-bubblan” i Peking samt bergsbyarna Zhangjiakou och Yanqing.

Följande gäller:

Man ska vara fullvaccinerad, minst två doser. Annars väntar 21 dagars karantän.

Två PCR-tester ska göras inom fyra respektive tre dygn före avresa. Båda dessa tester ska uppvisa negativt resultat för att OS-resenären ska få klartecken att resa till Kina.

På flygplatsen görs nya tester och sedan väntar daglig testning under vistelsen.

Vid ankomst till Peking görs en genomgång av passagerarna på planet så att ingen har insjuknat under resan. Om någon blivit sjuk hamnar den personen och de som suttit intill i karantän.

Det kommer att finnas tydliga regler för var varje ackrediterad person får vistas och hur transporter går till. Det är ej tillåtet att ”turista” i Kina under OS-dagarna.

Blir någon sjuk under OS-perioden hamnar personen i karantän.

Samtidigt har smittspridningen i landet ökat. Antalet smittade ligger nu på samma nivåer som i mars 2020.

I måndags registrerades 223 nya lokala fall med symtom, inte mycket i ett land med 1,4 miljarder invånare. Men Kina har nolltolerans mot smittspridning och beslutet att stoppa biljettförsäljningen till OS visar att oron ökat.

— Det blir en källa till oro, säger Helena Sångeland, och fortsätter:

— Men från Kinas håll är man förvissad om att man kommer att leverera framgångsrika vinterspel. De lovar att de ska bli covid-säkra.

"Stort prestigeprojekt"

Ännu är det inte tal om någon OS-feber i landet, berättar Helena Sångeland, men det närmar sig.

— OS ligger inte i topp på agendan vad gäller kinesiska medier, inte än i alla fall. Men vi börjar nu se reklam och bilder på stan och i sociala medier, säger hon.

— OS-byarna och arenorna är heller inte längre tillgängliga för dem som inte har ackreditering. Samtidigt blir det svårare att resa in i Peking.

Sedan Peking fick vinterspelen 2015 har det gjorts stora satsningar för att väcka intresset för vintersport, även om det inte finns förväntningar på ett inhemskt medaljregn.

— OS är ett väldigt stort prestigeprojekt för Kina, som är angelägna om att spelen ska bli lyckade. Just nu finns det inget som tyder på att de inte blir framgångsrika vad gäller arenor och tekniska arrangemangen för de deltagande, säger Sångeland.

Däremot finns en viss rädsla för att fler ska bli smittade i samband med att så många reser in i landet.

— Men det är också väldigt många kineser som har förtroende för att Kinas strategi håller för att lyckas begränsa smittspridningen.

Det har inte vid något skede funnits diskussioner kring att ställa in eller skjuta upp spelen, säger hon.

Stöttar dem i OS-bubblan

Sedan förra våren har svenska ambassaden i Peking haft en regelbunden kontakt med de svenska olympiska och paraolympiska kommittéerna. Under spelen har ambassaden dock ingen ackrediterad personal på plats.

— Vi har ett konsulärt uppdrag, att stötta dem som är inne i bubblan så gott det går. Vi får se om vi får möjligheter att titta på tävlingarna också.

Frågorna som de stöttat SOK i har framförallt rört smittskyddsåtgärder och rörelsefrihet inom det begränsade område som utgör OS-bubblan.

— Både SOK och IOK har erfarenheter av det som väntar, i och med att de deltagit i Tokyo. Nu kommer åtgärderna vara striktare här, men intrycket vi har är att de är välinformerade.

— Men det kan uppstå andra situationer där vi behöver hjälpa till på ett eller annat sätt.

Ett sådant exempel skulle kunna vara om en ledare eller aktiv tvingas stanna kvar i Kina efter spelen, till exempel i isolering efter ett positivt test.

OS invigs den 4 februari.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.