Frida Karlsson och de andra svenska OS-längdåkarna kan få nya varianter av munskydd för resan till Peking. Arkivbild.
Frida Karlsson och de andra svenska OS-längdåkarna kan få nya varianter av munskydd för resan till Peking. Arkivbild. - Foto: TT

Specialmasker ska skydda svenska OS-åkarna

På torsdagen blev det känt att Leo Johanssons OS-resa är i fara efter att den 22-årige längdskidtalangen testats positivt för covid-19. Det säger en hel del om hur smittsam omikronvarianten är, enligt landslagsläkaren Jan Wall.


— Han har levt som en eremit som alla andra i den här truppen. Han har knappt träffat någon människa men ändå blivit smittad. Det kan vara att man har tagit i någonting, glömt att tvätta händerna någon gång eller så. Han har ingen aning, säger Jan Wall.

Orolig för flyget

Under det pågående förlägret i italienska Livigno, där resten av truppen befinner sig, har man också gjort allt man kan för att fler längdåkare inte ska testa positivt.

— Någon bor ensam, annars bor de två och två. Så det är små bubblor i bubblan. Och de äter ingen annanstans än i angränsande lägenheter där vi har två kockar, en för herrlaget och en för damlaget, som riggar med frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsfika.

Det stora riskmomentet, säger Wall, är dock när man ska ta sig till OS i Peking. Under flygresan, med allt vad den innebär, är åkarna särskilt utsatta.

— Det är stora risker att vara på en flygplats. Slingrande köer till en säkerhetskontroll med avstånd på en eller två meter, det existerar ju inte i dag. Man är ganska nära varandra där. Så det är en risk alla gånger vi ska beblanda oss med många andra människor, säger Jan Wall.

Skyddar ögonslemhinnan

För att minska riskerna ännu mer har man därför börjat titta på alternativa munskydd, som OS-resenärerna ska kunna ha på vägen till Kina. Förutom mun och näsa skyddar dessa även ögonen.

— Jag har fått fina bilder på några nya varianter som vi ska testa, som är mer heltäckande. Det är som ett visir inbyggt också, så att man skyddar ögonslemhinnan. Annars kör vi med de vanliga FFP2-maskerna, och byter ut dem när de är uttjänade.

Längdlandslaget reser till Peking från Oslo nästa fredag, den 27 januari.

Enligt Aftonbladet ska specialmaskerna användas av alla aktiva inom svenska skidförbundet – således även bland skicrossåkarna och de alpina utövarna.

— Vi försöker skydda dem så mycket vi bara kan. Nu har de ett bra skydd på flygplatsen och när de sitter bredvid andra på flyget, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter till Aftonbladet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!