Kamila Valieva kommer inte få någon medaljceremoni under OS i Peking 2022.
Kamila Valieva kommer inte få någon medaljceremoni under OS i Peking 2022. - Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT och Bernat Armangue/AP/TT

Om Kamila Valieva tar medalj ställer IOK in medaljceremonin

Kamila Valieva får tävla vidare i OS i Peking 2022, trots ett positivt dopningsprov. Nu kontrar IOK. Om den ryska konståkningstalangen tar medalj blir det ingen medaljceremoni under OS.


Den internationella olympiska kommittén (IOK) hade överklagat till Idrottens skiljedomstol (Cas) för att få avstängningen av den 15-åriga ryskan att träda i kraft igen.

Kamila Valieva tävlar vidare i OS i Peking 2022

Men domstolen höll inte med, utan låter Kamila Valieva – som lämnade ett positivt dopningsprov den 25 december – tävla vidare i OS.

Kamila Valieva får ingen medaljceremoni

Nu svarar IOK med att ställa in medaljceremonin, om ryskan – som är guldfavorit – tar en pallplats i den individuella tävlingen som inleds på tisdagen.

Dessutom ställs medaljceremonin för lagtävlingen – som det ryska laget vann – in av samma skäl.

IOK skriver i ett uttalande att man på grund av skiljedomstolens beslut "måste tillåta henne att tävla". Eftersom saken dock inte är utredd – det var bara avstängningen som behandlades i skiljedomstolen – ställer IOK in en eventuell medaljceremoni med Kamila Valieva som medaljör.

IOK: Olämpligt att prisa eventuellt dopade idrottare

IOK hänvisar till att det inte skulle vara lämpligt att ha en ceremoni med en idrottare som "å ena sidan lämnat ett positivt A-prov, men vars brott mot antidopningsreglerna å andra sidan inte har fastställts än".

Om Kamila Valieva är bland de 24 bästa efter tisdagens korta program, ber IOK även det internationella skridskoförbundet att låta en 25:e aktiv delta i det fria programmet på torsdag.

IOK skriver i ett uttalande att man kommer att anordna "värdiga medaljceremonier" så fort fallet kring Kamila Valieva är avslutat.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!